Hummus z łososiem, dyniowym pesto, granatem i pitą
Hummus z łososiem, dyniowym pesto, granatem i pitą

Kolacja

Hummus z łososiem, dyniowym pesto, granatem i pitą

90 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco

ciecierzyca 2 kubki

tahini (pasta sezamowa) 5-6 łyżek

czosnek 2 ząbki

cytryna 3 sztuki (sok)

7 przypraw libańskich 1 łyżeczka

kumin 1 łyżeczka

granat – 1/2 (pestki) 

pita – 2 sztuki (pokrojona w trójkąty)

sól, pieprz

pesto:

nać pietruszki (posiekana) – 1 kubek

czosnek – 1 ząbek (posiekany)

pestki dyni – 4 łyżki

parmezan (starty) – 2 łyżki

oliwa – 5 łyżek

sól, pieprz

Hummus z łososiem, dyniowym pesto, granatem i pitą

Hummus przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu. Łosoś MOWI przypłynął z dzikich zakątków Norwegii. Spotkały się w połowie drogi i razem zadbają o to, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło białka. MOWI dostał nawet z tego powodu parę nagród. Teraz zabieramy się za nasz przepis. Zobaczcie, jak zrobić hummus z łososiem i odkryjcie swój nowy sposób na pyszną i zdrową przekąskę.

Sposób przygotowania:

  1. Żeby zrobić hummus, musimy najpierw porządnie namoczyć ciecierzycę. I kiedy mówimy porządnie, mam na myśli całą noc. Dlatego nasz plan na wieczór jest taki, że wsypujemy ciecierzycę do garnka, zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy w temperaturze pokojowej, aż do rana. 
  2. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w tej samej wodzie, aż będzie miękka. Około 80 minut, czyli całkiem krótko w porównaniu z namaczaniem. Do gotowania dodajemy szczyptę soli. 
  3. Ugotowaną na miękko ciecierzycę odcedzamy. Wodę z gotowania zachowujemy i odlewamy do osobnego pojemnika. Bez niej nasz hummus z łososiem nie powstanie, może się też przydać do innych przepisów. 
  4. Odcedzoną ciecierzycę miksujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i wodą z gotowania. Trzeba jednak uważać z jej ilością, bo masa będzie zbyt rzadka. Zacznijmy od kilku łyżek, a jeśli będzie trzeba, dodamy więcej. Resztę wody możemy zachować  – to tzw. aquafaba, która może przydać się do wielu potraw, takich jak wegańska beza czy wegański mus czekoladowy. 
  5. Hummus jak życie, musi mieć smak, dlatego doprawiamy go solą, pieprzem, kuminem i 7 przyprawami libańskimi. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Próbujemy i sprawdzamy, czy wystarczy soli i pieprzu. Jeśli nie, dodajemy po szczypcie – pamiętajmy, zawsze możemy dodać przypraw, ale odjąć ich już się nie da.
  6. Pitę grillujemy lub pieczemy w temp. 180°C, aż będzie delikatnie rumiana. Na hummus nakładamy łyżeczką pesto i układamy na nim kawałki łososia. Całość posypujemy pestkami granatu.

Kiedy zasmakujecie w tej wyjątkowej przekąsce łączącej smaki mroźnego fiordu Norwegii i upalnego Bliskiego Wschodu, zamarzy się Wam podróż w oba te kierunki. Nasz hummus z łososiem pomoże Wam ją odbyć bez wychodzenia z kuchni.

Smacznego!

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco

ciecierzyca 2 kubki

tahini (pasta sezamowa) 5-6 łyżek

czosnek 2 ząbki

cytryna 3 sztuki (sok)

7 przypraw libańskich 1 łyżeczka

kumin 1 łyżeczka

granat – 1/2 (pestki) 

pita – 2 sztuki (pokrojona w trójkąty)

sól, pieprz

pesto:

nać pietruszki (posiekana) – 1 kubek

czosnek – 1 ząbek (posiekany)

pestki dyni – 4 łyżki

parmezan (starty) – 2 łyżki

oliwa – 5 łyżek

sól, pieprz