

Impreza
Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI i miodem
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – DOBRA GWIAZDKA
- Boczniaki – kilkanaście sztuk
- Czosnek – jeden ząbek
- Szalotka – ½ sztuki
- Natka pietruszki – kilka gałązek
- Masło – jedna łyżka
- Żurawina ze słoika – 2 łyżki
- Świeży sok z pomarańczy – 100ml
- Miód – 1 łyżeczka
- Szczaw czerwony – kilka listków
- Bagietka
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Orzechy laskowe – garść
- Sól
- Pieprz

Kto ma ochotę na przekąskę w stylu słodko / słono, ten powinien spróbować grzanek z łososiem, boczniakami i miodem. Delikatny smak łososia MOWI doskonale skomponuje się z chrupiącą bagietką i sosem żurawinowo- pomarańczowym. To sprytny przepis na boczniaki i łososia, którym umilicie sobie niejedno popołudnie.
Sposób przygotowania:
- Do średniej wielkości garnuszka wrzucamy żurawinę, cukier trzcinowy oraz wlewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Pamiętajmy aby mieszać od czasu do czasu.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną szalotkę wraz z wyciśniętym czosnkiem, chwilę podsmażamy.
- Kiedy czosnek już się zarumieni i przybierze złocisty kolor, dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę smażymy.
- Dodajemy rozdrobnione orzechy laskowe, posiekaną natkę pietruszki oraz miód – mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Teraz przechodzimy do robienia grzanek! Pokrojoną w kromki bagietkę grillujemy do chrupkości. Możemy to zrobić używając specjalnej patelni do grillowania lub piekarnika.
- Na talerzu układamy chrupiące grzanki i smarujemy je sosem z żurawiny.
- Układamy na nich plasterki smakowitego wędzonego na zimno łososia MOWI, a na samą górę kładziemy podsmażonego boczniaka w orzechach i miodzie.
- Talerz możemy udekorować listkami czerwonego szczawiu i posypać solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego!
Łosoś MOWI został uznany za najzdrowsze źródło białka zwierzęcego. Bardzo bogate w białko są również boczniaki! To wspaniałe grzyby, które bez problemu kupimy przez cały rok. Sami teraz widzicie jak sprytnie układamy dla Was przepisy! Pomyślelibyście, że grzanki z boczniakami mogą się okazać posiłkiem wysoce bogatym w białko?

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – DOBRA GWIAZDKA
- Boczniaki – kilkanaście sztuk
- Czosnek – jeden ząbek
- Szalotka – ½ sztuki
- Natka pietruszki – kilka gałązek
- Masło – jedna łyżka
- Żurawina ze słoika – 2 łyżki
- Świeży sok z pomarańczy – 100ml
- Miód – 1 łyżeczka
- Szczaw czerwony – kilka listków
- Bagietka
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Orzechy laskowe – garść
- Sól
- Pieprz