Gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną
Gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną

Śniadanie

Gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną

30 MIN

Gotowania

3

Porcje

  • MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 1/3 kubka mleka
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kubek drobnego cukru
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oliwy do smarowania
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szt. granatu
Gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną

Nie chcemy się spierać czy lepsze są gofry na słodko czy na słono, bo takie konflikty nie są nikomu potrzebne. Niech każdy cieszy się goframi na swój sposób, a my tylko zostawimy Wam tu przepis na ten najlepszy, bo z łososiem MOWI.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek – lekko zamieszamy, wrzucając wszystkie niezbędne składniki do jednego naczynia i kręcąc nimi tak długo aż nabiorą jednolitej konsystencji. Jajko, masło, mleko, drożdże, mąka, cukier, ekstrakt – to wszystko powinno znaleźć się w cieście, które za chwile wyląduje na rozgrzanej gofrownicy.
  2. Zanim zaczniecie ją nagrzewać, nie zapomnijcie delikatnie posmarować jej oliwą. Rozlewamy więc masę i tak, tak! Wypiekamy gofry belgijskie! Poszło w miarę szybko i w miarę prosto, prawda?
  3. Pora na kolejny element naszej kulinarnej układanki – łosoś wędzony MOWI zjawi się za chwilę, na razie gofry belgijskie urozmaicimy specjalnie przygotowaną śmietaną.
  4. W tym celu mieszamy ją z kolendrą (koniecznie posiekaną), sokiem z limonki i odciętą z niej skórką (staramy się odcinać ją jak najcieniej) oraz z chili. Do smaku doprawiamy to solą. Jeszcze tylko chwila i gofry belgijskie i łosoś wędzony wylądują na Waszych talerzach.
  5. Ostatni element naszego dania: łosoś wędzony MOWI. Po prostu układamy go na gofry belgijskie! Najłatwiejszy element przepisu zostawiliśmy Wam na sam koniec.
  6. Do ryby położonej na wypieczone ciasto dodajemy śmietanę. Na niej lądują posiekane pistacje (możecie to zrobić teraz) i pestki granatu – żeby się do nich dobrać musicie umyć i obrać owoc i dopiero z niego wyciągnąć pestki.

Podsumowując: najpierw pieczemy gofry belgijskie. Potem przyprawiamy śmietanę. Na koniec łosoś wędzony MOWI i posiekane pistacje oraz pestki granatu. Na talerzu wygląda doskonale, a smakuje jeszcze lepiej!

nie musisz jechać do norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

  • MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 1/3 kubka mleka
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kubek drobnego cukru
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oliwy do smarowania
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szt. granatu