

Obiad
Burgery z łososia MOWI z sosem mango i ogórkiem z kolendrą
60 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- bułka maślana – 2 sztuki
- szalotka – 1 łyżeczka
- trawa cytrynowa – 1 łyżeczka
- sos ostrygowy – ½ łyżeczki
- kolendra – 1 łyżeczka
- panko – 1 łyżka
- pomidor – 2 łyżki
- pulpa mango – 3-4 łyżki
- ogórek julienne
- olej sezamowy – 1 łyżka
- orzeszki nerkowca – 1 łyżka
- mąka (typ 550) – 300 g
- drożdże instant 1 łyżeczka
- woda ciepła – 200 ml
- mleko w proszku – 1 łyżka
- smalec wieprzowy – 1 łyżka
- cukier – 3 łyżki
- soda – ½ łyżeczki
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- sól, pieprz

Na dzisiejszym spotkaniu z łososiem oMOWImy temat burgerów. Pokażemy Wam jak łatwo zrobić domowe burgery z soczystego łososia MOWI, które dzięki jego niezwykłym właściwościom będą smaczne i zdrowe. Już nasza w tym ryba!
Znajdziecie tu sprytne rozwiązania idealne na mniejszy i większy głód. Pierwsza opcja to mini burger – przekąska w bułce Waszej roboty, czyli imponująca przystawka doskonała na imprezowy stół. Druga wersja to burger w klasycznej bułce maślanej – większa, obiadowa porcja. Zaczynamy!
Sposób przygotowania:
Podstawą każdego burgera jest kotlet. Dodatki powinny mu dorównać i zaraz sprawicie, że tak będzie, no ale najpierw kotlety – ze świeżego łososia MOWI.
- Dwie porcje świeżego łososia MOWI drobno siekamy ostrym nożem, jak na tatara. Wrzucamy do miski i dodajemy: łyżkę panierki panko, łyżeczkę świeżej posiekanej kolendry, łyżkę posiekanych orzechów nerkowca, łyżeczkę posiekanej w kostkę szalotki, pół łyżeczki sosu ostrygowego i po szczypcie soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie olejem sezamowym, a następnie formujemy w nim dwa kotlety z posiekanego łososia. Możecie użyć specjalnych kuchennych foremek albo ręcznie ulepić dwa płaskie kółka. W obu przypadkach dopasujcie mniej więcej ich rozmiar do bułek. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
- Burgerowy sos z mango zrobimy w małej miseczce. Wrzucamy do niej 2 łyżki posiekanego pomidora, łyżeczkę posiekanego szczypiorku, około 3-4 łyżek pulpy mango i mieszamy. Teraz możemy się już zabierać za składanie burgerów.
- Bułkę maślaną przecinamy na dwie części, obie smarujemy sosem mango. Na dolną połówkę kładziemy łososia MOWI, na nim układamy ogórki julienne, na których kładziemy gałązkę kolendry i nakrywamy drugą częścią bułki. Taka kolejność sprawdzi się też przy mniejszych bułkach z pary. Gotowe!
Przygotowanie mini bułeczek do burgerów:
- Do burgera na mniejszy głód będziemy potrzebować domowych bułek gotowanych na parze, poświęćmy im teraz chwilę. Do średniej miski wsypujemy 300g mąki typu 550, łyżkę mleka w proszku, 3 łyżki cukru, łyżeczkę drożdży instant, pół łyżeczki sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jedną łyżkę smalcu wieprzowego i dolewamy 200 ml ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
- Przekładamy na deskę i posypujemy niewielką ilością mąki, żeby się nie kleiło. Wałkujemy lekko, do uzyskania w miarę grubego ciasta o powierzchni 4 kółek, którymi wytniecie bułeczki (możecie też zrobić to szklanką).
- Górną część naczynia do gotowania na parze smarujemy olejem sezamowym i układamy na nim kółka wycięte z ciasta, każde z nich to połowa naszej bułeczki. Gotujemy ok. 15-20 minut i gotowe!
Pssst, rodzice, czy burgery z łososia to nie jest przypadkiem Wasz nowy sposób na przekonanie niejadków do zdrowego i pożywnego dania?

- MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
- bułka maślana – 2 sztuki
- szalotka – 1 łyżeczka
- trawa cytrynowa – 1 łyżeczka
- sos ostrygowy – ½ łyżeczki
- kolendra – 1 łyżeczka
- panko – 1 łyżka
- pomidor – 2 łyżki
- pulpa mango – 3-4 łyżki
- ogórek julienne
- olej sezamowy – 1 łyżka
- orzeszki nerkowca – 1 łyżka
- mąka (typ 550) – 300 g
- drożdże instant 1 łyżeczka
- woda ciepła – 200 ml
- mleko w proszku – 1 łyżka
- smalec wieprzowy – 1 łyżka
- cukier – 3 łyżki
- soda – ½ łyżeczki
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- sól, pieprz