

Kolacja
Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową
60 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów – 2 opakowania
- 55 g kwaśnej śmietany
- 200 g ziemniaków
- 16 g mąki
- 100 g jajka
- 20 g koperku
- 2 g proszku do pieczenia
- 2 g soli
- 50 g kwaśnej śmietany do dekoracji
- gałązki koperku do dekoracji

Bliny z łososiem – klasyka kresowej kuchni. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wyglądające jak naleśniki z łososiem danie, które przyrządzicie szybko, a jego smak sprawi, że będziecie do niego wracać. Nie bez przyczyny właśnie to danie przetrwało stulecia i jest podawane w praktycznie niezmienionej formie. Zresztą – pysznych rzeczy nie należy poprawiać. Przekonajcie się o tym sami, wystarczy kilkanaście minut w kuchni w towarzystwie niezbędnych składników, wśród których króluje oczywiście łosoś MOWI. W końcu jak bliny z łososiem, to bliny z łososiem! Zaczynamy!
Sposób przygotowania:
- Bliny z łososiem zaczynam przygotowywać tak, jak robiły to nasze babcie, babcie naszych babć, a nawet ich babcie (zakładając, że mieszkały na Kresach i jadły bliny) – od mycia ziemniaków i pieczenia ich w wysokiej temperaturze.
- Mamy XXI wiek więc zamiast pieca używamy piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, a cała operacja powinna zająć nam około 45 minut. Naleśniki z łososiem przygotujemy w niewiele dłuższym czasie…
- Nie marnujemy tych 3 kwadransów – zamiast leniwie leżeć na kanapie miksujemy jajka z koperkiem na jednolitą zieloną masę, która niebawem uzupełni bliny z łososiem. Dopiero po tym, nie trwającym zbyt długo zadaniu, możemy się położyć i czekać na upieczenie ziemniaków.
- Kiedy już będą gotowe przecieramy je przez praskę lub sito i dodajemy do nich śmietanę. Tę masę mieszamy aż osiągnie jednolitą konsystencję i wrzucamy do niej resztę składników z przepisu. I znów mieszamy. Tak, tak właśnie na tym polega urok i prostota naszego przepisu na bliny z łososiem.
- Kiedy składniki są już połączone dodajemy przygotowane wcześniej jajka z koperkiem.
Pora zrobić naleśniki z łososiem. - W tym celu przelewamy przygotowaną masę na suchą patelnię teflonową – oczywiście nie wylewamy całości, tylko staramy się usmażyć porządnego naleśnika…
- Kiedy ciasto jest już gotowe wykładamy je na talerz, na nim układamy przepysznego łososia MOWI. Nasze bliny z łososiem są prawie gotowe – prawie bo całość nie byłaby zgodna z przepisem, gdyby zabrakło w niej… kwaśnej śmietany.
- Najwyższa pora zabrać się do jedzenia! Chyba, że jesteście nie tylko smakowymi, ale także wzrokowymi estetami. Wtedy naleśniki z łososiem możecie jeszcze udekorować gałązkami koperku!
Tradycji stało się zadość – przyrządziliśmy znane od pokoleń, klasyczne danie z łososiem. Dlatego w następnym odcinku naszej rybnej sagi możemy trochę poeksperymentować! A przepisów na to, żeby eksperymenty były udane mamy dla Was całkiem sporo: muffiny z łososiem, szpinakiem i sosem pomidorowym, tarta z łososiem wędzonym na gorąco, gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną. Z MOWI jesteście bezpieczni.

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów – 2 opakowania
- 55 g kwaśnej śmietany
- 200 g ziemniaków
- 16 g mąki
- 100 g jajka
- 20 g koperku
- 2 g proszku do pieczenia
- 2 g soli
- 50 g kwaśnej śmietany do dekoracji
- gałązki koperku do dekoracji