Zupa krem z warzyw z łososiem MOWI, serem halloumi i granatem - MOWI
Zupa krem z warzyw z łososiem MOWI, serem halloumi i granatem
Zupa krem z warzyw z łososiem MOWI, serem halloumi i granatem

Obiad

Zupa krem z warzyw z łososiem MOWI, serem halloumi i granatem

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI wędzony na gorąco – 150 g
  • masło – 3 łyżki
  • por – ¼ sztuki
  • groszek – 400 g
  • szpinak – 2 kubki
  • mleko migdałowe – 3 kubki
  • ser halloumi – ½ sztuki
  • granat – pestki 2 łyżki
  • sumak – ½ łyżeczki
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • oliwa
  • sól, pieprz
Zupa krem z warzyw z łososiem MOWI, serem halloumi i granatem

Zupa krem z zielonych warzyw podana z łososiem MOWI wędzonym na gorąco to Wasza dzienna dawka zdrowia i bogata porcja smaków. Przygotujecie ją w łatwy i szybki sposób, a jej zbawienne działanie odczuwać będziecie znacznie dłużej. Będziecie zachwyceni jej smakiem i wyglądem, a do tego zdrowi jak ryba! W MOWI coś o tym wiemy 🙂 

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego garnka średniej wielkości wrzucamy 3 łyżki masła, nie czekamy aż się roztopi i od razu dodajemy: 1/4 pora (czyli jego górną zieloną część) posiekaną na grube paski, 2 kubki pociętych albo poszarpanych liści świeżego szpinaku i delikatnie je mieszamy. 
  2. Dorzucamy 3 kubki zielonego groszku, znów mieszamy, a następnie dolewamy 3 kubki mleka migdałowego. 
  3. Doprawiamy małą ilością soli i pieprzu – na razie wystarczy po szczypcie. Jeśli dodacie za mało tych przypraw, zawsze będzie można doprawić na finiszu, a jeśli przesadzicie z nimi na starcie, to nic już z tym nie zrobimy. 
  4. Warzywny wywar na migdałowym mleku trzymamy na średnim ogniu aż do zagotowania, po czym blendujemy go na gładki, soczyście zielony krem.
  5. Teraz na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w grubą kostkę ser halloumi. Grillujemy kilka minut, dopóki lekko nie zbrązowieje. 
  6. Łagodny, kremowy smak zielonych warzyw przełamiemy czymś naprawdę wyjątkowym i mocno owocowym. Do małej miseczki wlewamy około 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki sumaku, łyżeczkę drobno startej skórki z cytryny i 2 łyżki pestek granatu, dobrze mieszamy. 
  7. Głęboki talerz zalewamy zielonym kremem z warzyw, a na jego powierzchni układamy kilka kostek grillowanego sera halloumi. Obok nich kładziemy kilka kawałków wędzonego na gorąco łososia MOWI o podobnym rozmiarze. W pozornie niedbałym, kolistym geście polewamy wszystko sosem z pestkami granatu, ale dobrze wiemy, że tak naprawdę zadbaliśmy o każdy detal i nic nie jest tu przypadkowe. Bo tak się to robi z MOWI. Zupa krem z zielonych warzyw podana!

Zjedzone? Mamy nadzieję, że Wasz talerz przetrwał intensywne szuranie łyżką po dnie w poszukiwaniu ostatnich kropli tej przepysznej, kremowej zupy. Sami widzicie, że łosoś MOWI czuje się w dobrej zupie, jak ryba w wodzie. A skoro o wodzie już mowa, to czy wiedzieliście, że nasz gatunek łososia pochodzi z dzikich i krystalicznie czystych rzek Zachodniej Norwegii? To między innymi im zawdzięcza swoją wytrwałość, siłę i zdrowie, które spływają na Was z każdym kolejnym kęsem. To czyste dobro!

  • MOWI wędzony na gorąco – 150 g
  • masło – 3 łyżki
  • por – ¼ sztuki
  • groszek – 400 g
  • szpinak – 2 kubki
  • mleko migdałowe – 3 kubki
  • ser halloumi – ½ sztuki
  • granat – pestki 2 łyżki
  • sumak – ½ łyżeczki
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • oliwa
  • sól, pieprz