Zapiekany łosoś w musztardowo-miodowej marynacie z sałatką
Zapiekany łosoś w musztardowo-miodowej marynacie z sałatką

Obiad

Zapiekany łosoś w musztardowo-miodowej marynacie z sałatką

30 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 sztuki gruszki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
Zapiekany łosoś w musztardowo-miodowej marynacie z sałatką

Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej pewnie Was nie dziwi, ale ta smażona gruszka? My już wiemy, że to strzał w 10! Wasze zdziwienie też ustąpi zachwytowi – mamy dla Was super pomysł na zdrowy obiad, gotowy w 30 minut. Zawsze dotrzymujemy obietnic, dlatego zamiast gruszek na wierzbie proponujemy gruszkę na talerzu, tuż przy zapiekanym łososiu MOWI.

Chociaż słodkości zwykle trafiają na stół po daniu głównym (pamiętacie okrutną zasadę dzieciństwa: „Najpierw obiad potem deser”?), w naszym przepisie będzie odwrotnie i jako pierwsza zajmie nas słodka, smażona gruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Nieobraną gruszkę kroimy wzdłuż i usuwamy z niej nasiona.
  2. Siekamy tymianek, dodajemy do niego miód i sok z cytryny, przygotowując w ten sposób dressing. Smarujemy nim gruszkę i delikatnie smażymy ją na oleju.
  3. Jako kolejna nasz zdrowy zestaw zasili sałatka z fasolki szparagowej, do której – aby cieszyła oko – warto wybrać fasolkę w dwóch kolorach: żółtą i zieloną. To, co w przygotowaniu fasolki jest najmniej przyjemne, to obieranie, a właściwie usuwanie jej końców. Istnieją w tym temacie różne szkoły – jedni odcinają końce strączków nożykiem, inni obrywają je palcami. My praktykujemy działanie „hurtowe” – układamy kilka strączków na desce, wyrównujemy ich końce i ciachamy wszystkie nożem.
  4. Obraną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i osuszamy.
  5. Następnie przygotowujemy dla niej omastę, której bazą będzie tradycyjna tarta bułka. Bułkę smażymy na maśle, ale pod koniec, dla podkręcenia finezji, dodajemy do niej posiekany tymianek i skórkę z cytryny.
  6. Kiedy smażona gruszka i sałatka z fasolki szparagowej są już gotowe, na pierwszy plan naszej kuchennej akcji wysuwa się łosoś MOWI. Już za chwilę czeka go metamorfoza i z surowej ryby powstanie zapiekany łosoś w musztardowo-miodowej marynacie! Ale ponieważ nie gramy w filmie science fiction – ta metamorfoza nie dokona się sama. Musimy jej dopomóc i wykonać kilka łatwych czynności.
  7. Zaczynamy od przygotowania marynaty, czyli wymieszania miodu, musztardy gruboziarnistej, imbiru i sosu sojowego.
  8. Marynatą smarujemy łososia i wyprawiamy go do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach metamorfoza powinna się dokonać i surowa, zamarynowana porcja MOWI opuścić piekarnik jako zapiekany łosoś!

Zapiekany łosoś, sałatka z fasolki szparagowej i smażona gruszka lądują na talerzu i życzą Wam tego, czego życzymy Wam my: smacznego i na zdrowie!

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 sztuki gruszki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła