KOLACJA

Terrina z wędzonego łososia MOWI z porem i szalotką

60 Min Gotowanie

4 Porcje

Share
Share

Terrina z wędzonego łososia MOWI z porem i szalotką

Co zrobić, żeby powstała terrina z łososia? Na początek – myjemy pora i kroimy go na około 10 centymetrowe kawałki. Bierzemy szalotkę, obieramy ją i wkładamy razem z pociętym porem do naczynia żaroodpornego. Do niego dodajemy tymianek, sól, pieprz oraz oliwę – francuski pasztet z łososia musi zaskakiwać feerią smaków! Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Wyjmujemy. Studzimy. Na chwilę zapominamy.

Terrina z łososia powstaje w specjalnej formie – wykładamy ją folią do żywności, na niej delikatnie lądują plastry łososia wędzonego na zimno MOWI – tak aby część z nich wystawała poza formę.

Pora na łososia wędzonego na ciepło – rwiemy go na kawałki, do których dodajemy roztopione masło i ubitą uprzednio śmietanę (nie wspominaliśmy wcześniej, ale to przecież chwila…). Wszystkie składniki francuskiego pasztetu z łososia są już gotowe, pora na finał!

Część farszu wykładamy na dno formy (na której leży już nasz łosoś). Na łososiu, na którym leży farsz kładziemy pora oraz szalotkę, a na nim kładziemy resztę farszu. Plastry łososia zakładamy na siebie i – przed nami moment wymagający cierpliwości: wstawiamy całość do lodówki na mniej więcej 12 godzin…

Pół dnia minęło, nasza terrina z łososia jest gotowa – jednak prze podaniem jej gościom warto pokroić ją w plastry. Voilla i smacznego!

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco (3 opakowania)
  • MOWI Łosoś wędzony na zimno (2 opakowania)
  • 200 g masła
  • 50 g śmietany 36%
  • 1 por
  • 3 szt szalotki
  • 6 gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa