

Kolacja
Tatar z pistacjami, awokado, ogórkiem, czarnym kawiorem i sałatką
30
Gotowania
2
Porcje
- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- MOWI Łosoś wędzony na gorąco
- 1 sztuka szalotki
- 1 sztuka limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżki pistacji
- kilka gałązek estragonu
- 1 sztuka awokado
- 2 łyżki ogórka
- 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
- 1 łyżka sumak
- 1 sztuka kopru włoskiego
- 2 sztuki gruszki nashi
- garść frezze
- 1 sztuka różowego grejpfruta
- 1 sztuki cukinii baby
- 1 łyżka pestek granatu
- 1 łyżeczka orzechów pini
- kilka plastrów rzepy arbuzowej
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz różowy
- sól

Do stworzenia tatara z łososiem potrzebujemy średniej wielkości miskę. Wrzucamy do niej: szalotkę, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, nasiona kminu, pistacje, ogórek, awokado, estragon, oliwę oraz sumak. Połowe wędzonego oraz całość świeżego łososia MOWI kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski ze składnikami i energicznie mieszamy. Postarajmy się jeszcze nie podjadać…
Odstawiamy farsz na bok i wyjmujemy małą miseczkę na sałatkę, do której trafi: pokrojona w drobną kostkę gruszka nashi, plastry cukinii baby skrojone wzdłuż, kilka plastrów rzepy arbuzowej, poszatkowany koper włoski, orzechy pini, pieprz różowy, pestki granatu, grapefruit, garść frezze, oliwa, ocet winny i sól. Mieszamy całość i gotowe!
Aby nasz tatar wyglądał wybornie, oprawimy go w plastry łososia wędzonego na zimno. Za pomocą foremki do ciasta o średnicy podstawy małej szklanki wycinamy z plastrów łososia kółeczka i ostrożnie przekładamy farszem. Farsz, plasterek, farsz, plasterek… możemy tak w nieskończoność!
By podkreślić cudowny kolor łososia MOWI, dodajemy na górę czarny kawior tobiko. Układamy obok sałatkę, et voilà! Smacznego!
- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- MOWI Łosoś wędzony na gorąco
- 1 sztuka szalotki
- 1 sztuka limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżki pistacji
- kilka gałązek estragonu
- 1 sztuka awokado
- 2 łyżki ogórka
- 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
- 1 łyżka sumak
- 1 sztuka kopru włoskiego
- 2 sztuki gruszki nashi
- garść frezze
- 1 sztuka różowego grejpfruta
- 1 sztuki cukinii baby
- 1 łyżka pestek granatu
- 1 łyżeczka orzechów pini
- kilka plastrów rzepy arbuzowej
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz różowy
- sól