Tatar z pistacjami, awokado, ogórkiem, czarnym kawiorem i sałatką - MOWI

KOLACJA

Tatar z pistacjami, awokado, ogórkiem, czarnym kawiorem i sałatką

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Tatar z pistacjami, awokado, ogórkiem, czarnym kawiorem i sałatką

Do stworzenia tatara z łososiem potrzebujemy średniej wielkości miskę. Wrzucamy do niej: szalotkę, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, nasiona kminu, pistacje, ogórek, awokado, estragon, oliwę oraz sumak. Połowe wędzonego oraz całość świeżego łososia MOWI kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski ze składnikami i energicznie mieszamy. Postarajmy się jeszcze nie podjadać…

Odstawiamy farsz na bok i wyjmujemy małą miseczkę na sałatkę, do której trafi: pokrojona w drobną kostkę gruszka nashi, plastry cukinii baby skrojone wzdłuż, kilka plastrów rzepy arbuzowej, poszatkowany koper włoski, orzechy pini, pieprz różowy, pestki granatu, grapefruit, garść frezze, oliwa, ocet winny i sól. Mieszamy całość i gotowe!

Aby nasz tatar wyglądał wybornie, oprawimy go w plastry łososia wędzonego na zimno. Za pomocą foremki do ciasta o średnicy podstawy małej szklanki wycinamy z plastrów łososia kółeczka i ostrożnie przekładamy farszem. Farsz, plasterek, farsz, plasterek… możemy tak w nieskończoność!

By podkreślić cudowny kolor łososia MOWI, dodajemy na górę czarny kawior tobiko. Układamy obok sałatkę, et voilà! Smacznego!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 sztuka szalotki
  • 1 sztuka limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżki pistacji
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 sztuka awokado
  • 2 łyżki ogórka
  • 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
  • 1 łyżka sumak
  • 1 sztuka kopru włoskiego
  • 2 sztuki gruszki nashi
  • garść frezze
  • 1 sztuka różowego grejpfruta
  • 1 sztuki cukinii baby
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 1 łyżeczka orzechów pini
  • kilka plastrów rzepy arbuzowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz różowy
  • sól