
Do stworzenia tatara z łososiem potrzebujemy średniej wielkości miskę. Wrzucamy do niej: szalotkę, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, nasiona kminu, pistacje, ogórek, awokado, estragon, oliwę oraz sumak. Połowe wędzonego oraz całość świeżego łososia MOWI kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski ze składnikami i energicznie mieszamy. Postarajmy się jeszcze nie podjadać…
Odstawiamy farsz na bok i wyjmujemy małą miseczkę na sałatkę, do której trafi: pokrojona w drobną kostkę gruszka nashi, plastry cukinii baby skrojone wzdłuż, kilka plastrów rzepy arbuzowej, poszatkowany koper włoski, orzechy pini, pieprz różowy, pestki granatu, grapefruit, garść frezze, oliwa, ocet winny i sól. Mieszamy całość i gotowe!
Aby nasz tatar wyglądał wybornie, oprawimy go w plastry łososia wędzonego na zimno. Za pomocą foremki do ciasta o średnicy podstawy małej szklanki wycinamy z plastrów łososia kółeczka i ostrożnie przekładamy farszem. Farsz, plasterek, farsz, plasterek… możemy tak w nieskończoność!
By podkreślić cudowny kolor łososia MOWI, dodajemy na górę czarny kawior tobiko. Układamy obok sałatkę, et voilà! Smacznego!