Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką - MOWI
Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką
Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką

Wielkanoc

Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 sztuka szalotki
  • 1 sztuka limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżki pistacji
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 sztuka awokado
  • 2 łyżki ogórka
  • 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 sztuka kopru włoskiego
  • 2 sztuki gruszki nashi
  • garść freeze
  • 1 sztuka różowego grejpfruta
  • 1 sztuki cukinii baby
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 1 łyżeczka orzechów pinii
  • kilka plastrów rzepy arbuzowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz różowy
  • sól
Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką

Czasami żeby stworzyć fenomenalnie prezentujący się tatar z łososia wystarczy… 10 minut!

Jeśli macie trochę chęci i składniki na eleganckie danie z łososiem MOWI, to możecie nim urzec niejednego konesera smaków. To idealna propozycja na kolację dla dwojga – zamieni ją w prawdziwą ucztę smaków, a Wam pomoże zrobić świetne wrażenie na Waszym specjalnym gościu.

Sposób przygotowania:

  1. Do stworzenia tatara z łososiem potrzebujemy średniej wielkości miskę. Wrzucamy do niej: posiekaną szalotkę, 1 łyżeczkę startej skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, nasiona kminu, pokruszone pistacje, posiekanego ogórka i awokado, estragon, oliwę oraz sumak.
  2. Połowę wędzonego oraz całość świeżego łososia MOWI kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski ze składnikami i energicznie mieszamy.
  3. Postarajmy się jeszcze nie podjadać, dlatego odstawiamy farsz na bok i wyjmujemy małą miseczkę na sałatkę.
  4. Do wspomnianej małej miseczki trafią teraz: pokrojona w drobną kostkę gruszka nashi, plastry cukinii baby skrojone wzdłuż, kilka plastrów rzepy arbuzowej, poszatkowany koper włoski, orzechy pinii, pieprz różowy, pestki granatu, grapefruit, garść freeze, oliwa, ocet winny i sól.
  5. Mieszamy całość i gotowe!

Aby nasz łososiowy tatar wyglądał wybornie, oprawimy go w plastry łososia wędzonego na zimno. Za pomocą foremki do ciasta o średnicy małej szklanki wycinamy z plastrów łososia kółeczka i ostrożnie przekładamy farszem. Farsz, plasterek, farsz, plasterek… możemy tak w nieskończoność!

Żeby podkreślić cudowny kolor łososia MOWI, dodajemy na górę czarny kawior tobiko. Układamy obok sałatkę, et voilà! Smacznego!

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 sztuka szalotki
  • 1 sztuka limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżki pistacji
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 sztuka awokado
  • 2 łyżki ogórka
  • 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 sztuka kopru włoskiego
  • 2 sztuki gruszki nashi
  • garść freeze
  • 1 sztuka różowego grejpfruta
  • 1 sztuki cukinii baby
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 1 łyżeczka orzechów pinii
  • kilka plastrów rzepy arbuzowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz różowy
  • sól