

Wielkanoc
Tatar z łososia z pistacjami, awokado, czarnym kawiorem i sałatką
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- MOWI Łosoś wędzony na gorąco
- 1 sztuka szalotki
- 1 sztuka limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżki pistacji
- kilka gałązek estragonu
- 1 sztuka awokado
- 2 łyżki ogórka
- 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
- 1 łyżka sumaku
- 1 sztuka kopru włoskiego
- 2 sztuki gruszki nashi
- garść freeze
- 1 sztuka różowego grejpfruta
- 1 sztuki cukinii baby
- 1 łyżka pestek granatu
- 1 łyżeczka orzechów pinii
- kilka plastrów rzepy arbuzowej
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz różowy
- sól

Czasami żeby stworzyć fenomenalnie prezentujący się tatar z łososia wystarczy… 10 minut!
Jeśli macie trochę chęci i składniki na eleganckie danie z łososiem MOWI, to możecie nim urzec niejednego konesera smaków. To idealna propozycja na kolację dla dwojga – zamieni ją w prawdziwą ucztę smaków, a Wam pomoże zrobić świetne wrażenie na Waszym specjalnym gościu.
Sposób przygotowania:
- Do stworzenia tatara z łososiem potrzebujemy średniej wielkości miskę. Wrzucamy do niej: posiekaną szalotkę, 1 łyżeczkę startej skórki z limonki, 1 łyżkę soku z limonki, nasiona kminu, pokruszone pistacje, posiekanego ogórka i awokado, estragon, oliwę oraz sumak.
- Połowę wędzonego oraz całość świeżego łososia MOWI kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski ze składnikami i energicznie mieszamy.
- Postarajmy się jeszcze nie podjadać, dlatego odstawiamy farsz na bok i wyjmujemy małą miseczkę na sałatkę.
- Do wspomnianej małej miseczki trafią teraz: pokrojona w drobną kostkę gruszka nashi, plastry cukinii baby skrojone wzdłuż, kilka plastrów rzepy arbuzowej, poszatkowany koper włoski, orzechy pinii, pieprz różowy, pestki granatu, grapefruit, garść freeze, oliwa, ocet winny i sól.
- Mieszamy całość i gotowe!
Aby nasz łososiowy tatar wyglądał wybornie, oprawimy go w plastry łososia wędzonego na zimno. Za pomocą foremki do ciasta o średnicy małej szklanki wycinamy z plastrów łososia kółeczka i ostrożnie przekładamy farszem. Farsz, plasterek, farsz, plasterek… możemy tak w nieskończoność!
Żeby podkreślić cudowny kolor łososia MOWI, dodajemy na górę czarny kawior tobiko. Układamy obok sałatkę, et voilà! Smacznego!

- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- MOWI Łosoś wędzony na gorąco
- 1 sztuka szalotki
- 1 sztuka limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 2 łyżki pistacji
- kilka gałązek estragonu
- 1 sztuka awokado
- 2 łyżki ogórka
- 1 łyżeczka czarnego kawioru tobiko
- 1 łyżka sumaku
- 1 sztuka kopru włoskiego
- 2 sztuki gruszki nashi
- garść freeze
- 1 sztuka różowego grejpfruta
- 1 sztuki cukinii baby
- 1 łyżka pestek granatu
- 1 łyżeczka orzechów pinii
- kilka plastrów rzepy arbuzowej
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz różowy
- sól