Tatar z łososia MOWI z grzankami razowymi
Tatar z łososia MOWI z grzankami razowymi

Wielkanoc

Tatar z łososia MOWI z grzankami razowymi

20 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka pokrojonego na drobną kostkę ogórka
  • 1/2 łyżeczki sezamu czarnego
  • 1/4 łyżeczki posiekanego czerwonego chili
  • 1/4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 8 sztuk grzanki razowej
Tatar z łososia MOWI z grzankami razowymi

Przygotowanie naszej wersji tego dania nie będzie stanowiło problemu nawet dla początkujących kuchmistrzów. Tatar z łososia, rzecz jasna, przede wszystkim potrzebuje łososia MOWI – wędzonego i świeżego. A oprócz tego kilku dodatków, które dodadzą mu smaku i stylu.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek wybitnie proste zadanie: posiekanie łososia MOWI (tak jak wspominaliśmy wędzonego i świeżego).
  2. Kolejny krok również nie wymaga wielkich umiejętności ale możemy go wykonać na dwa sposoby:
    a) Posiekanego łososia MOWI mieszamy z cebulą, ogórkiem, chili i sezamem oraz doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym dokładnie tak, jak lubimy.
    b) Dajemy wybór naszym gościom i wymienione w przepisie składniki umieszczamy na talerzyku obok posiekanej ryby, tak żeby sami wybrali ilość i proporcje dodatków które uświetnią smak łososia MOWI przygotowanego jako tatar z łososia.
  3. Trzeci krok jest równie prosty co dwa poprzednie: przygotowanie grzanek – czyli wstawienie ich do odpowiedniego urządzenia lub przysmażenie na patelni (można przyciąć je w fantazyjne kształty!).
  4. Gotowe? Jeżeli tak, to tatar z łososia jest również gotowy! Posiekanego i doprawionego łososia MOWI układamy na grzankach lub obok nich i zajadamy się do woli!

Koniecznie dajcie znać, jak smakował Wam nasz tatar z łososia! Spróbujcie też w wersji z pistacjami, awokado, ogórkiem i czarnym kawiorem. I pamiętajcie – produktów z przepisu wystarczy tylko na dwie porcje więc może warto od razu zrobić więcej? Szczególnie, jeśli spodziewacie się gości, na pewno poproszą o dokładkę.

  • MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka pokrojonego na drobną kostkę ogórka
  • 1/2 łyżeczki sezamu czarnego
  • 1/4 łyżeczki posiekanego czerwonego chili
  • 1/4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 8 sztuk grzanki razowej