Tatar z łososia MOWI z burakiem i awokado - MOWI
Tatar z łososia MOWI z burakiem i awokado
Tatar z łososia MOWI z burakiem i awokado

Kolacja

Tatar z łososia MOWI z burakiem i awokado

60 MIN

Gotowania

2

Porcje

Tatar z łososia MOWI z burakiem i awokado

Klasyczny tatar to potrawa, która polaryzuje społeczeństwo, jednak kiedy jest to tatar z łososia, a w szczególności z łososia surowego – wszyscy są zgodni i mówią: poproszę o dokładkę! Teraz i Wy możecie rozpieszczać podniebienia swoich bliskich, przyjaciół lub po prostu znajomych i przygotować przepyszny tatar z łososia – w dodatku z niespotykanymi dodatkami: burakiem i awokado! Zbierzcie niezbędne składniki, rozgrzejcie piekarnik i do dzieła! 

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia surowego potrzebuje łososia od MOWI, ale nie od niego zaczniemy przygotowanie naszego dania. Najpierw zajmiemy się burakami. To warzywo, które przez lata było mocno niedoceniane, jednak ostatnio święci słuszne triumfy i bardzo często pojawia się na stołach nie tylko w postaci nieśmiertelnych buraczków…

  1. Dość wstępu, zabieramy się do roboty. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy do niego buraczki i pieczemy aż staną się przyjemnie miękkie. Zazwyczaj zajmuje to około 45 minut, ale jak to w przypadku pieczenia – warto kontrolować sytuację, żeby z warzywa nie zrobiła się smutna paciaja. 
  2. Upieczone i mięciutkie buraki studzimy i kroimy w kostkę, najlepiej niezbyt dużą. Nasz tatar z łososia będzie potrzebował tych sześcianów…
  3. Pokrojonego buraka doprawiamy solą, doprawiamy pieprzem i doprawiamy sokiem z limonki. Najwyższa pora zająć się łososiem w naszym tatarze z łososia surowego.
  4. Rybę od MOWI kroimy w kostkę i także doprawiamy solą oraz pieprzem. Do niej dodajemy drobno krojony szczypior i… no nie, tatar z łososia jeszcze nie nadaje się do jedzenia. Chwila cierpliwości!
  5. Zajmujemy się awokado. Najpierw oczywiście je obieramy, potem kroimy w kostkę, najlepiej tej samej wielkości co kostka buraka (wiemy, wiemy buraki nie mają kostek, jednakowoż w tym przypadku to stwierdzenie jest uprawnione). 
  6. Owoc doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Tatar z łososia surowego jest już prawie gotowy! 
  7. To już naprawdę ostatni etap w przygotowywaniu naszego tatara z łososia: dzielimy całość na porcje i układamy elementy warstwowo: na dole burak, na nim awokado a na górze – łosoś! Teraz wszystko na talerz i… gotowe do jedzenia!

PS

Z doświadczenia wiemy, że warto przygotować nieco więcej porcji – to danie jest tak dobre, że często znika zanim postawicie je na stole… Włączcie stoper i sprawdźcie jak prędko zniknie z talerzy!