Tacos z ceviche ze świeżego łososia MOWI
Tacos z ceviche ze świeżego łososia MOWI

Tacos z ceviche ze świeżego łososia MOWI

  • MOWI świeży – 2 porcje
  • awokado – kilka plastrów
  • tacos – kilka sztuk
  • pomidor czerwony i żółty (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
  • ogórek (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
  • kolendra – kilkanaście listków
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • limonka (sok) – 1 sztuka
  • pomarańcza (sok) – 1/2 sztuki
  • czerwona cebula  (pokrojona w kostkę) – 1/2 sztuki
  • chili czerwone (posiekane) – 1 łyżeczka
  • kolendra (posiekana) – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1 łyżka
Tacos z ceviche ze świeżego łososia MOWI

Pobawmy się globusem, wybierzmy na nim dwa punkty i wymyślmy potrawę, która je połączy. Globus idzie w ruch, kontynenty przemykają przed oczami, a palce zatrzymują się na Karaibach i Meksyku. Oczywiście mamy pomysł na to połączenie… I naturalnie znajdzie się w nim surowy łosoś MOWI! Co powiecie na karaibskie ceviche z łososia w meksykańskim taco?

Sposób przygotowania:

Tradycyjne ceviche powstaje z zalania surowej, posiekanej ryby marynatą na bazie soku z limonki i przypraw. U nas będzie na bogato i marynata do ceviche powstanie nie tylko z soku z limonki, ale i pomarańczy! 

  1. Wyciskamy zatem sok z obu owoców i mieszamy z oliwą, kolendrą, chilli i czerwoną cebulą, które wcześniej należy oczywiście pokroić. 
  2. Jak? Potraktujcie je nożem w identyczny sposób i posiekajcie tak drobno, jak to możliwe. Tradycyjnie radzimy ostrożność przy siekaniu ostrego chilli i podpowiadamy, że sprawę załatwią cienkie, gumowe rękawiczki. Chyba, że lubicie zadania zręcznościowe – wtedy możecie użyć narciarskich. Będzie zabawniej… Po wymieszaniu wszystkich składników marynata jest gotowa.
  3. Skoro krojenie idzie nam tak dobrze, pod nóż od razu pójdzie surowy łosoś. W przypadku ceviche surowy łosoś powinien być pokrojony na bardzo cienkie plasterki, dlatego najpierw naostrzcie nóż, aby uniknąć żalu i pokrzykiwania, że “przecież się nie daaaaaa”. I jeszcze jedno – uważajcie na palce!
  4. Kiedy surowy łosoś ma już formę bardzo cienkich plasterków, mieszamy go z marynatą i odstawiamy, aby nabrał smaku. My zaś przechodzimy do kącika meksykańskiego, w którym na starcie czeka nas – tu Was zaskoczymy – krojenie! Ale jako że już jesteśmy uzbrojeni w ostry nóż, pójdzie nam to szybko i gładko. 
  5. Co kroimy? Warzywa, które kojarzą się z kuchnią meksykańską, czyli awokado, czerwony i żółty pomidor oraz świeży ogórek ze skórką. A jak kroimy? W drobną kostkę – jak do salsy. Następnie wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  
  6. Kontynuując wątek meksykański, sięgamy po łódeczki tacos, w których układamy nasze składniki: na spód idzie surowy, marynowany łosoś, czyli ceviche, na nim kładziemy meksykańskie warzywa. Wszystko posypujemy listkami kolendry. Możecie także oddzielić smaki tak, jak na filmie: marynowany surowy łosoś zostaje w tym wariancie w tacos, a warzywa trafiają na talerz.
  7. Uwaga, tacos szybko przyjmuje wilgoć i robi się miękkie. Dlatego nie zwlekajcie i szybko sięgajcie po kolejne porcje z ceviche. Nie będzie to przejawem łakomstwa, tylko troski o to, aby nie zmarnować cennego, chrupiącego tacos.

Smacznego!

  • MOWI świeży – 2 porcje
  • awokado – kilka plastrów
  • tacos – kilka sztuk
  • pomidor czerwony i żółty (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
  • ogórek (pokrojony w kostkę) – 1 sztuka
  • kolendra – kilkanaście listków
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • limonka (sok) – 1 sztuka
  • pomarańcza (sok) – 1/2 sztuki
  • czerwona cebula  (pokrojona w kostkę) – 1/2 sztuki
  • chili czerwone (posiekane) – 1 łyżeczka
  • kolendra (posiekana) – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1 łyżka