Szaszłyki z łososia MOWI z sałatką i dresingiem z musztardy - MOWI
Szaszłyki z łososia MOWI z sałatką i dresingiem z musztardy
Szaszłyki z łososia MOWI z sałatką i dresingiem z musztardy

#domowi

Szaszłyki z łososia MOWI z sałatką i dresingiem z musztardy

30 min

Gotowania

2

Porcje

Szaszłyki

  • MOWI Pure świeża porcja (2 opakowania)
  • kilkanaście sztuk pomidorków cherry
  • papryczka padron lub zielona
  • kilkanaście plasterków ananasa
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 1 sztuka kopru włoskiego
  • 2 sztuki jabłek
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 sztuki czerwonej cebuli

Marynata

  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekana)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
Szaszłyki z łososia MOWI z sałatką i dresingiem z musztardy

To chyba będzie najprostszy przepis w serii „doMOWI gotują”. Bo co może się nie udać w nabijaniu na patyk łososia i ananasa (kostki), papryczek i pomidorków (w całości)? No dobrze, może to być trudne, ale nie niemożliwe, jeśli zaczniecie je nabijać od nieostrej strony patyków. Dlatego przećwiczcie ten manewr przed właściwą akcją.

I jeszcze rada: przed użyciem namoczcie patyki w wodzie. Dzięki temu nie spalą się, jeśli zdecydujecie się je przygotować nad ogniskiem lub w piekarniku.

Sposób przygotowania:

  1. Jak pewnie się domyślacie robienie szaszłyków zaczniemy od nabicia składników na patyki. Dla pewności powtórzymy co powinno zostać nabite: łosoś i ananas pokrojone w kostki oraz pomidorki cherry i papryczki w całości.
  2. Do szaszłyków, nabitych między innymi wybornym łososiem MOWI przygotowujemy marynatę na bazie drobno posiekanej pietruszki, oliwy, miodu i soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. W tym celu wystarczy wymieszać wspomniane już składniki.
  3. Smarujemy nią szaszłyki z łososia, aby nabrały lekko śródziemnomorskiego aromatu, a następnie pieczemy w piekarniku, na grillu, nad ogniskiem lub obsmażamy na patelni – wedle uznania i możliwości.
  4. Czas, kiedy szaszłyki z łososia nabierają rumieńców, wykorzystujemy na przygotowanie sałatki. Jabłka i koper kroimy bowiem na cienkie plastry, po czym mieszamy je z dressingiem z musztardy, cukru, octu, soli i pieprzu.
  5. Do sałatki można też dodać drobno posiekaną, czerwoną cebulę. Ale jak wiadomo – nie każdy darzy ją płomiennym uczuciem, zatem uznajmy, że jest to opcja a nie konieczność.
  6. Na koniec coś trudnego: dylemat, czy zjeść dzisiaj wszystko, czy zostawić coś na jutro? W tym już Wam nie pomożemy…

Szaszłyki

  • MOWI Pure świeża porcja (2 opakowania)
  • kilkanaście sztuk pomidorków cherry
  • papryczka padron lub zielona
  • kilkanaście plasterków ananasa
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 1 sztuka kopru włoskiego
  • 2 sztuki jabłek
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 sztuki czerwonej cebuli

Marynata

  • 1 łyżka natki pietruszki (posiekana)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu