Stek z łososia MOWI z grilla po japońsku z pak-choy
Stek z łososia MOWI z grilla po japońsku z pak-choy

Obiad

Stek z łososia MOWI z grilla po japońsku z pak-choy

20 MIN

Gotowania

1

Porcje

  • MOWI stek japoński- 1 opakowanie
  • sos teriyaki 2-3 łyżki
  • makaron udon (ugotowany – 1 kubek)
  • pak-choy 1 sztuka (pokrojona na 6 części)
  • marchew Julienne – 1 sztuka
  • czosnek (pokrojony w plastry) – 1 ząbek
  • imbir posiekany – 1 łyżeczka
  • liście kaffir – kilka sztuk
  • shitake (kilka sztuk – pokrojone w paski)
  • sos ostrygowy 2 łyżki
Stek z łososia MOWI z grilla po japońsku z pak-choy

Dziś zapraszamy Was w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni! W roli biletu wystąpi specjalnie przyprawiony stek z łososia MOWI z grilla po japońsku, a jako przewodników po tej niezwykłej wyspie zatrudnimy rozmaite warzywa i dodatki. Dzięki temu miksowi kuchnia japońska wyląduje w Waszej kuchni a my nie zdziwilibyśmy się, gdyby w jej drzwiach zjawił się jakiś głodny samuraj i nie tylko zjadł to co przygotujecie, ale jeszcze domagał się dokładki. Jeżeli czujecie się ostrzeżeni to zabieramy się do roboty, a ta nie powinna być specjalnie skomplikowana. Najważniejsze elementy to stek z łososia, pak-choy, makaron Udon i przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Konnichiwa! Przygotowanie naszego dania zaczniemy od jego głównego składnika. A jest nim stek z łososia po japońsku! Wyciągamy go z opakowania, wykorzystujemy załączone przyprawy sypiąc je równomiernie z obu stron ryby i… odstawiamy na moment na bok. 
  2. Tak, tak – ten element jest już za nami a my wstawiamy wodę i, zanim na patelni wyląduje pak-choy, zajmujemy się ugotowaniem makaronu. Kluski gotowe? Doskonale – traktujemy je podobnie jak stek z łososia i odstawiamy na chwilę na bok. Wszystko po to, aby zająć się smażeniem warzyw. 
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną marchewkę, czosnek, imbir, grzyby shitake i pak-choy. Podgrzewamy, mieszamy – jednym słowem smażymy tak, aby zmiksować ze sobą smaki.
  4. Kiedy uznamy, że warzywa są gotowe dodajemy liście kaffir i polewamy całość sosem ostrygowym. To ten moment, w którym może zacząć rozpierać Was duma – kuchnia japońska ma dla Was jeden sekret mniej! Jeszcze tylko dorzucenie na patelnię ugotowanego makaronu Udon, podsmażenie go z resztą składników i… możemy sięgnąć po stek z łososia!
  5. Stek z łososia po japońsku doczekał się swojej chwili! Kładziemy go na grilla lub patelnię grillową tak, aby przyrumienił się najpierw z jednej a potem z drugiej strony. Gotowe? Jesteśmy coraz bliżej wielkiego finału: jedzenia! 
  6. Przygotowany wcześniej makaron z dodatkami wykładamy na talerz, potem na makaronie kładziemy nasz stek z łososia MOWI i gotowe! Kuchnia japońska właśnie zagościła w Waszym domu, a Wy możecie przekonać się, że tym razem „po japońsku” to wcale nie yako-tako tylko naprawdę przepysznie!

Smacznego!

  • MOWI stek japoński- 1 opakowanie
  • sos teriyaki 2-3 łyżki
  • makaron udon (ugotowany – 1 kubek)
  • pak-choy 1 sztuka (pokrojona na 6 części)
  • marchew Julienne – 1 sztuka
  • czosnek (pokrojony w plastry) – 1 ząbek
  • imbir posiekany – 1 łyżeczka
  • liście kaffir – kilka sztuk
  • shitake (kilka sztuk – pokrojone w paski)
  • sos ostrygowy 2 łyżki