#DOMOWI

Stek z łososia – Japońskie barbeque, na grilla

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Stek z łososia - Japońskie barbeque, na grilla

Łosoś z grilla potrzebuje dwóch elementów: łososia MOWI oraz grilla – dowolnego. Możecie korzystać z grilli gazowych, elektrycznych, węglowych – w zależności od tego, gdzie aktualnie jesteście, jakiego grilla macie pod ręką i na co pozwalają przepisy. Najważniejsze jednak pozostaje pytanie – co na grilla? A odpowiedzią oczywiście będzie stek z łososia po japońsku!

W tym celu rozgrzewamy grilla, układamy na nim… łososia na grilla i posypujemy mieszanką przypraw, którą MOWI schowało w opakowaniu tej pysznej ryby. Zapominamy na kilkanaście chwil o grillowaniu i zabieramy się do przygotowywania japońsko smakującej sałatki, dzięki której MOWI stek z łososia japońskie barbecue będzie jeszcze lepszy.

Do miski wrzucamy dwa rodzaje kiełków. To na dobry początek. Myjemy marchewkę i obieramy ją wzdłuż – cienkie paski dorzucamy do kiełków. Jako kolejny do miski wpada pokrojony, również wzdłuż, ogórek. Cały czas mając w pamięci pytanie – Co na grilla? zaglądamy na palenisko i sprawdzamy, jak ma się MOWI łosoś z grilla w wersji japońskie barbecue. Jeżeli ma się świetnie, czyli skwierczy i upiekł się z jednej strony – przerzucamy go na drugą. I również doprawiamy ją przyprawami z opakowania MOWI stek z łososia japońskie barbecue.

Wracamy do miski z kiełkami, marchewką i ogórkiem dorzucamy czarny sezam (jeżeli akurat jest pod ręką) i polewamy całość sokiem z cytryny. A później polewamy sosem teriyaki i miksujemy ze sobą przy pomocy dłoni lub sztućców.

Tak przygotowaną sałatkę układamy na talerzu. A na niej układamy stek z łososia MOWI. Łosoś z grilla po japońsku jest gotowy! Smacznego!

MOWI stek z łososia na grilla JAPOŃSKIE BBQ
  • 2 łyżki sosu z teriyaki
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 małe chilli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 małe opakowanie kiełków
  • 1 marchew