
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną na dwie części kapustę włoską i polewamy oliwą. Posypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie do małego rondelka wrzucamy komosę ryżową i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy około 15 minut aż do miękkości. Następnie odlewamy wodę i odstawiamy komosę ryżową na bok.
Czyścimy rondelek, wlewamy do niego ocet balsamiczny, miód i figi. Pozostawiamy figi na małym ogniu, aż się skarmelizują.
Do małej miseczki wrzucamy pokrojoną szalotkę, posiekaną kolendrę, nać pietruszki, zmielone orzechy włoskie, Chilli Bird’s Eye, pokrojone na drobno pistacje, oliwki czarne, ocet winny czerwony, sól i pieprz. Mieszamy wszystko aż składniki się połączą. Dodajemy ugotowaną komosę.
A teraz nasz ulubiony moment! Wybieramy najfajniejszy talerz jaki mamy. Wybór odpowiedniego talerza zawsze sprawi, że danie będzie się prezentować unikatowo.
Układamy wędzonego na zimno łososia MOWI na zmianę z kapustą i kładziemy na górę sałatkę z szalotki i pistacji. Nasze danie zwieńczamy karmelizowanymi figami.
Smacznego!