OBIAD

Smażony łosoś z salsa verde z chrzanem

45 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Smażony łosoś z salsa verde z chrzanem

Na początek bawimy się jak imprezowy DJ, tylko inaczej czyli miksujemy ze soba rozmaite składniki. Podobnie jak u DJa, naszym celem będzie uzyskanie poklasku i zadowolenia osób które będą podziwiały efekty naszej pracy, jednak w odróznieniu od DJa nie będziemy używać komputera ani winyli tylko łączyć ze sobą:

pół pęczka naci pietruski, pół kubka (inaczej mówiąc 0,1 l) oliwy, pół pęczka estragonu, dwie łyżki chrzanu i jedną kaparów, łyżeczkę posiekanych listków tymianku i łyżeczkę drobno posiekanej szalotki, posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę octu winnego. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Salsa verde gotowa. To na szczęście zwrotka naszego dania a nie refren, więc przygotowujemy ją raz i nie powtarzamy. Tego właśnie wymagają dania karnawałowe i karnawałowa zabawa.

Druga część naszej pracy to smażony łosoś, ale najpierw – pieczone ziemniaki! Wkładamy je do piekarnika w mundurkach razem z czosnkiem i rozmarynem i pieczemy aż zarumienią się, jak niektórzy na wspomnienie poprzedniego wieczoru. Teraz smażony łosoś, który też ma swoje prawa – szczególnie prawo do nacierania go solą i pieprzem oraz smażenia – koniecznie z dwóch stron i koniecznie zaczynając od skóry.

Wszystko gotowe, można zaczynać! Smażony łosoś i pieczone ziemniaki lądują na talerzu, obok nich salsa verde i chrzan, a obok – sztućce. Dania karnawałowe bez tego przepisu nie byłyby pełne więc – smacznego!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • Salsa verde z chrzanem
  • 1/2 pęczka naci pietruszki
  • 1/2 kubka oliwy
  • 1/2 pęczka estragonu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka kapar
  • 1 łyżeczka tymianku (posiekanych listków)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu