
Ugotujmy wodę na makaron. Do wrzącej wody wsypujemy kubek makaronu orecchiette i gotujemy, aż będzie al dente. do gotującego się makaronu dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości, wszystko odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie – to ważne! Zatrzymujemy proces gotowania.
Bierzemy oddzielną miseczkę do której wyciskamy sok z ½ cytryny. Do soku z cytryny dodajemy kilka gałązek bazylii, 1 ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Wszystko energicznie mieszamy łyżką i odkładamy go by znowu zająć się makaronem z marchewką.
Przerzucamy wszystko do głębokiej miski i do makaronu wsypujemy pokrojoną w kosteczkę: żółtą paprykę, pomidora, cukinię i ¼ kubka oliwek.Dodajemy połowę opakowania łososia MOWI wędzonego na zimno.
Wlewamy cytrynowo ziołowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wszystko razem mieszamy by smaki ładnie się nam ze sobą połączyły.
Jeśli jesteś smakoszem łososia MOWI zalecamy byś dodał extra porcje MOWI na wierzch makaronu.
Wspaniały kolor MOWI zaprezentuje się świetnie na szczycie przepysznej pasty.