KOLACJA

Sałata z pieczonym wędzonym łososiem MOWI, jajkiem, oliwkami, marchewką i pieczonymi pomidorami

20 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Sałata z pieczonym wędzonym łososiem MOWI, jajkiem, oliwkami, marchewką i pieczonymi pomidorami

Sałatka z łososiem i jajkiem, jak sama nazwa wskazuje wymaga co najmniej dwóch składników – ale nie chcemy na nich poprzestawać – tak, aby nasze danie smakowało naprawdę wybitnie. Jego przygotowanie zaczniemy od umycia i osuszenia sałaty, jednocześnie wstawiając jajko do gotującej się wody i gotując je 7 do 9 minut. Po wyjęciu go z wody rzecz jasna obieramy i kroimy na kawałki. Obieramy także marchewkę, która kroimy najpierw wszerz – w plasterki, a potem wzdłuż tak żeby powstały zgrabne sześciany.

Pora zająć się pomidorami – wkładamy je do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy kilka minut, dbając, aby temperatura w piekarniku wynosiła 180 stopni Celsjusza. Jednocześnie możemy zadbać o kapary (odsączamy je z wody) i dressing, który przygotowujemy z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu i czosnku. Jeżeli pomidory jeszcze się nie upiekły zajmujemy się orzeszkami pini, które prażymy na suchej patelni. Mamy już prawie komplet gotowych składników, więc przechodzimy do głównego elementu sałatki z łososiem wędzonym – wędzonego łososia MOWI!

Sałatka z łososiem wędzonym jest jednocześnie sałatką z pieczonym łososiem i to żaden cud. Naszą rybę od MOWI wyciągamy z opakowania, układamy wygodnie na talerzu i podgrzewamy kilka minut w piekarniku, który tak samo jak przypadku pomidorów ma trzymać temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Nasza sałatka z łososiem i jajkiem jest już niemal gotowa: mieszamy wszystkie przygotowane składniki i podajemy z kawałkami ciepłego łososia obok stawiając dresing, którym polewamy całość do smaku.
Smacznego!

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • kilka listków sałatki freeze lub rzymskiej
  • 1 jajko
  • kilka czarnych oliwek z pestką
  • 2 sztuki małych kolorowych marchewek
  • kilka sztuk kapar
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka sztuk pomidorków cherry
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia