KOLACJA

Rigatoni z wędzonym łososiem MOWI ze szpinakiem i śmietaną

30 Min Gotowanie

4 Porcje

Share
Share

Rigatoni z wędzonym łososiem MOWI ze szpinakiem i śmietaną

PRZYGOTOWANIE

Łatwiejszego początku nie ma chyba żadne inne danie w kuchni – wystarczy, że wstawicie wodę na makaron na gaz i włączycie ogień. Pierwszy element odhaczony, możemy zabrać się za kolejne. To szalotka, która będzie wymagała nieco więcej umiejętności, ale też nie przesadzajmy z ich poziomem – musicie ją obrać i pokroić w kostkę, a potem – delikatnie przesmażyć na maśle. Trudny element to pilnowanie aby jej nie przypalić ale czujne oko i średniej jakości refleks doskonale poradzą sobie z tym zadaniem.

Po trudnym fragmencie przychodzi nagroda – podsmażaną szalotkę podlewamy winem, odparowujemy je i dodajemy śmietanę. A skoro woda już zaczęła się gotować, to dorzucamy do niej makaron, tak żeby nasz makaron z łososiem w pełni odzwierciedlał wykorzystane składniki. Rzecz jasna woda musi być osolona i rzecz jasna makaron gotujemy na półtwardo – do tego momentu nie musiało to być wcale oczywiste ale teraz już jest więc skupmy się na kolejnych elementach przepisu. Zatem…

…gdy śmietana na szalotce zacznie się gotować dodajemy do niej kawałki łososia, które uprzednio delikatnie rwiemy na mniejsze części. Myjemy szpinak, wrzucamy go do szalotki, śmietany i łososia i całość delikatne mieszamy – tak żeby żaden z elementów nie stanowił odrębnej części dania. Pora zakończyć przygotowywanie jedzenia. Do całości dodajemy makaron i dzięki temu połączeniu faktycznie mamy przed oczami makaron z łososiem. Doprawiamy go do smaku, przekładamy na talerz (lub talerze jeżeli chcemy się nim podzielić) i zabieramy za konsumpcję. Chciałoby się napisać, że palce lizać ale przecież makarony je się sztućcami. W każdym razie – smacznego!

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 2 porcje MOWI łosoś wędzony na gorąco
  • 200 g makaronu rigatoni
  • 1 sztuka szalotki
  • 200 ml śmietany 36%
  • 50 g masła
  • 50 ml białego wina