Smażony łosoś MOWI z sosem vierge
Smażony łosoś MOWI z sosem vierge

Obiad

Smażony łosoś MOWI z sosem vierge

20 MIN

Gotowania

5

Porcje

  • 600 g świeżego łososia MOWI
  • 2 pomidory
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 nasion kolendry
  • ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
Smażony łosoś MOWI z sosem vierge

To wręcz koncertowa przystawka do dań głównych, choć nie da się ukryć że może również występować solo. Przystawka z łososia MOWI z sosem vierge od lat jest jednym z ulubionych przepisów domowych szefów kuchni – prosta w przyrządzeniu, smaczna w jedzeniu. Ten przepis na smażonego łososia ma szansę pojawiać się na Waszych talerzach często – wystarczy raz przygotować go dobrze i chce się do niego wracać. Bo naprawdę jest do czego…

Sposób przygotowania:

  1. Ryba w pomidorach czyli nasza przystawka z łososia, zdecydowanie potrzebuje pomidorów – dlatego parzymy je wrzątkiem i obieramy ze skóry (warto zadbać o ten element przygotowywania naszego smażonego łososia). 
  2. Kroimy pomidora, pozbywamy się pestek ze środka, a to co zostaje kroimy w kostkę. Sycimy wzrok pięknym, czerwonym kolorem (a może skubniemy nawet kosteczkę) i przechodzimy do dalszej części przepisu.
  3. Pora posiekać zieleninę – na pierwszy rzut idzie bazylia, za nią natka pietruszki, a do nich dorzucamy rozgnieciony czosnek (w ten sposób szybciej uwolni smak i aromaty) oraz nasiona kolendry. 
  4. Do przygotowanego zestawu dodajemy oliwę, a całość doprawiamy do smaku wybranymi przyprawami, wśród których na pewno nie może zabraknąć soli i pieprzu. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i… sos vierge jest gotowy, a przystawka z łososia jest… prawie gotowa. 
  5. W naszych przygotowaniach pora na najtrudniejszy moment….
    Smażenie łososia, jak sama nazwa wskazuje, powinno trwać minutę z każdej strony. Kiedy już mięso ryby nabierze odpowiedniej temperatury – a co za tym idzie konsystencji i smaku, ściągamy patelnię z palnika. 
  6. Przygotowany sos wylewamy na talerz, na nim układamy efekt naszego smażenia. Przystawka z łososia jest gotowa do spożycia! 

Kiedy będziecie ją jeść nie zapomnijcie wykorzystać smaku zmieszanych składników i dbajcie aby przystawka z łososia smakowała również sosem vierge. Szkoda naszego zachodu, jeśli ryba nie wejdzie z nim w interakcję! Smacznego!

 

  • 600 g świeżego łososia MOWI
  • 2 pomidory
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 nasion kolendry
  • ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy
  • cytryna
  • sól
  • pieprz