
Zaczynając przygotowywać taką potrawę jak łosoś z grilla należy rzecz jasna… ułożyć ją na grillu. Jednak najpierw – otworzyć MOWIjkę i umieścić w niej rybkę oraz zawinąć opakowanie. W ten sposób zadbacie o smak i aromat przygotowywanego dania. Kiedy MOWIjka i stek z łososia są już na grillu, możemy zająć się karaibskimi szczegółami i przygotować sałatkę owocową. Niech łosoś z grilla w MOWIjce piecze się swobodnie a my, znając już odpowiedź na pytanie Co na grilla? bierzemy się za owoce!
Na początek filetujemy pomarańczę – pozbywając się skórki i białych fragmentów i wrzucamy ją do salaterki. Lądują w niej też przekrojone na pół winogrona. A w międzyczasie łosoś z grilla zyskuje towarzystwo: pokrojone w kostkę fragmenty ananasa oraz gruszki, które układamy na żarze lub blacie (w zależności od tego z jakiego grilla korzystacie). Kiedy owoce na grillu złapią temperaturę wrzucamy je do pomarańczy i winogron, skrapiamy całość sokiem z cytryny i dosładzamy odrobiną miodu. Najwyższa pora zamieszać wszystko i sprawdzić, jak ma się stek z łososia w MOWIjce!
Kiedy łosoś z grilla jest już gotowy, układamy sałatkę na talerzu a na niej wyjętą z MOWIjki rybę – pamiętajcie, aby dać jej chwilę odpocząć po grillowaniu, tak aby mięso było cały czas sprężyste! I bardzo proszę: danie gotowe! Wasz porcja grillowa z łososia to przepyszna odpowiedź na pytanie z początku przepisu: Co na grilla?
PS
Sałatkę możecie dowolnie modyfikować. A tym prostym w przygotowaniu daniem zaskoczycie niejednego fana grilla!