Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem - MOWI
Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem
Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem

#domowi

Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem

30 min

Gotowania

2

Porcje

Składniki:

  • MOWI Pure Świeża porcja – 2 szt.
  • ryż do sushi – 170 g
  • nasiona sezamu – jedna łyżka
  • awokado – 1 sztuka
  • zielona cebula – 2-3 łodygi
  • szalotka – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • rzeżucha Daikon – kilka kiełków

Pikantna marynata z majonezu (na rybę 340 g):

  • majonez – 2 łyżki
  • sriracha – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Marynata Shoyu:

  • sos sojowy – 6 łyżek
  • olej sezamowy – 6 łyżek
  • zielona cebula – kilka krążków
Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem

Jak złożyć lekkie danie jakim jest poke bowl z łososiem? To proste: na dnie układamy ryż, na nim ląduje surowy łosoś MOWI, a na nich awokado i cała reszta przygotowanych wcześniej dodatków. Całość posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i… można zacząć hawajskie party żywieniowe! Dokładny opis tego dania znajdziecie oczywiście poniżej. Zapraszamy!

Sposób przygotowania:

  1. Po pierwsze – co zrobić, aby mieć pewność, że surowy łosoś jest świeży i najwyższej jakości? To proste – należy zadbać o to, aby na liście Waszych zakupów zawsze znalazł się łosoś MOWI. Zapamiętajcie tę złotą radę i nie dopuśćcie do tego, aby kiedykolwiek zniknął z Waszej lodówki. Jeśli dowiedzieliście się o tym dopiero teraz, szybko pójdźcie do sklepu; jeśli już ją znacie – po prostu otwórzcie lodówkę i wyjmijcie z niej to, co trzeba.
  2. Przed zajęciem się łososiem, zacznijcie gotować ryż – najlepiej ryż do sushi, bo przecież gościmy na wyspach Pacyfiku. Jednak jeśli go nie macie to żaden kłopot, bo nasze lekkie danie hawajskie będzie też świetnie smakować z białym ryżem. Pamiętajcie jednak, że w poke bowl ryż powinien być ciepły i łączyć się z zimną rybą dopiero w naszych ustach. Dlatego trzeba zatroszczyć się o to, aby po ugotowaniu ryż nie ostygł.
  3. Ryż już się gotuje a my zabieramy się za łososia. Jeśli kupiliście go ze skórą, usuńcie ją ostrym nożem (pro-tip: pójdzie Wam to gładko, jeśli wcześniej surowy łosoś poleżakuje pół godziny w zamrażarce bo będzie wówczas bardziej sprężysty).
  4. Obraną ze skóry rybę pokrójcie w równą kostkę o wymiarach 1,5 / 2 cm. I oczywiście nie wyrzucajcie skóry! Możecie ją zamrozić i użyć później, na przykład do wywaru zupy rybnej.
  5. Następne w kolejce czekają… marynaty, które dodadzą rybie oryginalnego charakteru. Nie zajmą wiele czasu, bo istotą poke bowl z łososiem jest nie tylko świetny smak i wygląd, ale także prostota i szybkość wykonania.
  6. W przypadku marynaty shoyu po prostu wymieszajcie sos sojowy, olej sezamowy i szczypiorek (albo glony wakame), a do zrobienia majonezu wykorzystajcie majonez (zaskoczeni?), siriracha i sól. Gotowe?
  7. Teraz połączcie marynaty (w osobnych naczyniach) z pokrojoną rybą i wyślijcie je do na 10-15 minut do lodówki.
  8. Pora uprażyć sezam! Wrzucamy go na średni ogień i czekamy aż ziarna staną się złote.
  9. W międzyczasie zajmujemy się: szalotką – kroimy w drobne pierścienie i smażymy z łyżką oleju do zazłocenia oraz czosnkiem (tak, tak – także kroimy go, najlepiej wzdłuż i wrzucamy na patelnię aż uzyska najdroższy kolor świata: złoty).
  10. Szalotkę i czosnek odkładamy na papierowy ręczniczek do odsączenia. Co ważne: obserwujcie czy obie przyprawy nie stają się zbyt ciemne, bo będą gorzkie – a to nie pasuje do hawajskiego stylu!
  11. Jeszcze tylko pokrojenie awokado i możemy zabierać się do poke bowl!
  12. Na dnie misku układamy ryż, na nim ląduje surowy łosoś MOWI a na nich awokado i reszta przygotowanych wcześniej dodatków. Całość posypujemy prażonymi ziarnami sezamu.

Smacznego!

Składniki:

  • MOWI Pure Świeża porcja – 2 szt.
  • ryż do sushi – 170 g
  • nasiona sezamu – jedna łyżka
  • awokado – 1 sztuka
  • zielona cebula – 2-3 łodygi
  • szalotka – 2 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • rzeżucha Daikon – kilka kiełków

Pikantna marynata z majonezu (na rybę 340 g):

  • majonez – 2 łyżki
  • sriracha – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Marynata Shoyu:

  • sos sojowy – 6 łyżek
  • olej sezamowy – 6 łyżek
  • zielona cebula – kilka krążków