Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem - MOWI

#DOMOWI

Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Poke bowl z surowym łososiem MOWI z ryżem

Co zrobić, aby mieć pewność, że surowy łosoś jest świeży i najwyższej jakości? To proste – należy zadbać o to, aby na liście Waszych zakupów zawsze znalazł się łosoś MOWI. Zapamiętajcie tę złotą radę i nie dopuśćcie do tego, aby kiedykolwiek zniknął z Waszej lodówki. Jeśli dowiedzieliście się o tym dopiero teraz, szybko pójdźcie do sklepu; jeśli już ją znacie – po prostu otwórzcie lodówkę i wyjmijcie z niej to, co trzeba.

Przed zajęciem się łososiem, zacznijcie gotować ryż – najlepiej ryż do sushi, bo przecież gościmy na wyspach Pacyfiku. Jednak jeśli go nie macie to żaden kłopot, bo nasze lekkie danie hawajskie będzie też świetnie smakować z białym ryżem. Pamiętajcie jednak, że w poke bowl ryż powinien być ciepły i łączyć się z zimną rybą dopiero w naszych ustach. Dlatego trzeba zatroszczyć się o to, aby po ugotowaniu ryż nie ostygł.

Ryż już się gotuje a my zabieramy się do łososia. Jeśli kupiliście go ze skórą, usuńcie ją ostrym nożem (pro-tip: pójdzie Wam to gładko, jeśli wcześniej surowy łosoś poleżakuje pół godziny w zamrażarce bo będzie wówczas bardziej sprężysty). Obraną ze skóry rybę pokrójcie w równą kostkę o wymiarach 1,5 / 2 cm. I oczywiście nie wyrzucajcie skóry! Możecie ją zamrozić i użyć później, na przykład do wywaru zupy rybnej.

Następne w kolejce czekają… marynaty, które dodadzą rybie oryginalnego charakteru. Nie zajmą wiele czasu, bo istotą poke bowl jest nie tylko świetny smak i wygląd, ale także prostota i szybkość wykonania. W przypadku marynaty shoyu po prostu wymieszajcie sos sojowy, olej sezamowy i szczypiorek (albo glony wakame), a do zrobienia majonezu wykorzystajcie majonez (zaskoczeni?), siriracha i sól. Gotowe? Teraz połączcie marynaty (w osobnych naczyniach) z pokrojoną rybą i wyślijcie je do na 10-15 minut do lodówki.

Pora uprażyć sezam! Wrzucamy go na średni ogień i czekamy aż staną się złote. W międzyczasie zajmujemy się szalotką (kroimy w drobne pierścienie i smażymy z łyżką oleju do zazłocenia) oraz czosnkiem (tak, tak – także kroimy go, najlepiej wzdłuż i wrzucamy na patelnię aż uzyska najdroższy kolor świata: złoty) Szalotkę i czosnek odkładamy na papierowy ręczniczek do odsączenia. Co ważne: obserwujcie czy obie przyprawy nie stają się zbyt ciemne, bo będą gorzkie – a to nie pasuje do hawajskiego stylu! Jeszcze tylko pokrojenie awokado i możemy zabierać się do poke bowl!

Jak złożyć lekkie danie jakim jest poke bowl? To proste: na dnie układamy ryż, na nim ląduje surowy łosoś MOWI a na nich awokado i całą resztę przygotowanych wcześniej dodatków. Całość posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i… można zacząć hawajskie party żywieniowe!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 170 g ryżu do sushi
  • jedna łyżka nasion sezamu
  • 1 awokado
  • 1-2 łodyżki zielonej cebuli
  • 2 sztuki szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilka kiełek rzeżuchy Daikon
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka srirachy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • Kilka krążków zielonej cebuli