OBIAD

Pizza z łososiem

60 Min Gotowanie

6 Porcje

Share
Share

Pizza z łososiem

Zanim zaczniemy rozpuszczać się w zachwycie – rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance wody. Warto, żeby była co najmniej w letniej temperaturze, bo wtedy proces dokona się szybciej. Na blat wysypujemy mąkę, oliwę i sól, polewamy to rozpuszczonymi składnikami i zaczynamy zagniatać – ręcznie lub mikserem. W trakcie tej czynności dolewamy pozostałą część wody i dbamy o to, aby ciasto, które zaczyna tworzyć się nam w dłoniach (lub mikserze) nabrało gładkiej konsystencji. Przy okazji powinno też być zwarte i elastyczne i dopiero kiedy takie się stanie – formujemy z niego kulę. To jeszcze nie pizza, a już na pewno nie pizza z łososiem ale piłka z ciasta sprawia że jesteśmy naprawdę blisko. Ten okrągły, ponoć perfekcyjny kształt przykrywamy i odstawiamy na pewien czas – tak aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

W tym czasie zajmujemy się przecierem pomidorowym. Doprawiamy go do smaku – solą i 4 łyżkami oliwy (chyba, że uznacie że macie diametralnie inny smak, choć my proponujemy trzymać się naszego przepisu). W końcu chcemy, żeby powstała dobra pizza z łososiem!

Wracamy do wyrośniętego ciasta. Jeżeli zamiast jednej dużej pizzy zdecydujecie się na oddzielne, małe krążki to powinniście odciąć po około 100 gramowe kawałki, podsypać je mąką i wałkować, aż ciasto będzie cienkie. Wtedy układacie je w formie – uprzednio rzecz jasna naoliwionej. Pizza zaczyna wyglądać!

To ten moment, w którym pojawia się esencja pizzy – czyli składniki! Na początek posmarujcie okrągłe kawałki ciasta przecierem, potem rozłóżcie na nim mozzarellę i… najważniejszy moment czyli: pojawienie się łososia! W końcu robimy pizzę z łososiem MOWI! Układacie fragmenty naszej ryby na cieście, obok niej lub wręcz na niej lądują pozostałe składniki. Szparagi i kapary.

Ostatni element: pieczenie! Kwadrans w temperaturze 250 stopni Celsjusza powinien wystarczyć – ale czujnie rzucajcie okiem, żeby nie spalić ciasta. Pizza z łososiem gotowa!

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 kg mąki
  • 25 g drożdzy
  • 500-600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka curku
  • 150 g gęstej passaty z pomidorów
  • 250 g mozzarelli
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • kilka sztuk kaparów