KOLACJA

Pita z wędzonym łososiem MOWI, ogórkiem, pomidorami, rukolą, awocado i sosem BBQ

20 Min Gotowanie

2-3 Porcje

Share
Share

Pita z wędzonym łososiem MOWI, ogórkiem, pomidorami, rukolą, awocado i sosem BBQ

Grecki chlebek pita warto jeść na ciepło, dlatego wsadzamy go do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czujnie kontrolujemy sytuację, żeby nie przypalić podstawy naszego śniadania, ale nie tracimy czasu i zajmujemy się pomidorem – myjemy go i kroimy w plasterki.

Następnie, nie zapominając o rozgrzanym piekarniku, myjemy i obieramy ogórka, krojąc go wzdłuż na cienkie plasterki. Grecki chlebek pita wypełnimy także rukolą (którą myjemy i osuszamy) oraz awokado (obieramy i kroimy na cienkie plastry). Zadbamy także o bardziej środkowoeuropejski element smaku – rzodkiewkę, którą po umyciu kroimy w cienkie plasterki (mamy nadzieję, że pamiętaliście o picie i zdążyliście wyjąć ją z piekarnika).

Pora na kolejne elementy, które będzie zawierała nasza kanapka z łososiem. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią bekon, smażąc go z obu stron zgodnie z własnymi upodobaniami.  Kanapka z łososiem nie może funkcjonować bez łososia, dlatego wyciągamy z opakowania rybę od MOWI i zaczynamy wielki finał! Pitę nacinamy i smarujemy w środku sosem BBQ a potem układamy w niej wszystkie składniki w dowolnej kolejności i zawijamy nacięte brzegi.
Panie, panowie – przed Wami grecki chlebek pita podany jako kanapka z łososiem! Smacznego!

PS.
Warzywa i bekon możecie zamieniać na dowolne inne składniki. Dzięki temu kanapka z łososiem nie znudzi się Wam naprawdę długo!

MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • MOWI Pure łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • 2 sztuki chlebka pita
  • 1 sztuka pomidora
  • 1/2 sztuki ogórka
  • kilka listków rukoli
  • 1/2 sztuki awokado
  • 2-3 łyżki sosu BBQ
  • 2 plastry wędzonego bekonu
  • 1-2 sztuki rzodkiewki