Pieczony łosoś MOWI z puree z zielonego groszku i mięty - MOWI
Pieczony łosoś MOWI z puree z zielonego groszku i mięty
Pieczony łosoś MOWI z puree z zielonego groszku i mięty

Obiad

Pieczony łosoś MOWI z puree z zielonego groszku i mięty

25 min

Gotowania

3-4

Porcje

  • 300 g świeżego łososia MOWI
  • kilka listków mięty
  • 300 g zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka dużych liści sałaty radicchio
  • 1 figa
  • 2-3 łyżki nasion granatu
  • 3-4 sztuki rzodkiewki
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Pieczony łosoś MOWI z puree z zielonego groszku i mięty

Pieczony łosoś MOWI ma tę zaletę, pośród wielu innych oczywiście, że można go podać na wiele sposobów i zawsze będzie pyszny. Wykorzystajcie jego super moc i dopasujcie danie do swoich aktualnych zachcianek kulinarnych, na przykład z tym przepisem w stylu wakacyjnym.

 Sposób przygotowania:

  1. Nasze dzieło zaczynamy od przygotowania groszku, który gotujemy w niewielkiej ilości wody – wystarczy jeżeli delikatnie go przykryje.
  2. Po chwili mieszamy go z masłem i miętą, tak aby powstało puree i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łosoś pieczony w piekarniku ma już pierwszego towarzysza na talerzu, a my mamy pyszny składnik naszego obiadu.
  3. Pora zabrać się za łososia MOWI. Nacieramy go delikatnie solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i, jak wskazuje nazwa łosoś z piekarnika – wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na kilkanaście minut, tak aby nabrał pięknego koloru.
  4. Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie reszty dania. Sałatka do ryby skomponuje się idealnie z puree i łososiem! Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty oraz radicchio – cykorii, która doda naszej potrawie nieco gorzkiego smaku.
  5. Przełamiemy go słodyczą fig, które także należy umyć oraz pokroić w plastry lub ćwiartki. Do tego dorzucamy umyte i pokrojone rzodkiewki i kolejny element potrawy jest niemal gotowy.
  6. Niemal, bo przed nami przygotowanie dressingu – w miseczce mieszamy miód, oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Mieszamy z uprzednio spreparowanymi warzywami i owocami i sałatka do ryby gotowa!
  7. Łosoś z piekarnika nie może dłużej czekać – układamy go na zielonym puree z groszku, sycimy oczy kolorystyką, dodajemy sałatę i… nareszcie można jeść! Mamy nadzieję, że ten przepis, w którym główną rolę odgrywa łosoś pieczony, przypadnie do gustu każdemu kulinarnemu artyście!
  • 300 g świeżego łososia MOWI
  • kilka listków mięty
  • 300 g zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka dużych liści sałaty radicchio
  • 1 figa
  • 2-3 łyżki nasion granatu
  • 3-4 sztuki rzodkiewki
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny