Pieczony łosoś marynowany z sałatką ze smażonych grzybów - MOWI
Pieczony łosoś marynowany z sałatką ze smażonych grzybów
Pieczony łosoś marynowany z sałatką ze smażonych grzybów

Obiad

Pieczony łosoś marynowany z sałatką ze smażonych grzybów

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • boczniak królewski
  • 2-3 sztuki grzybków shiitake
  • kilka sztuk grzybków enoki
  • 1 łyżeczka siekanej szalotki
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka tajskiej bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Pieczony łosoś marynowany z sałatką ze smażonych grzybów

To niebanalne danie udowodni Wam w 20 minut, że łosoś MOWI świetnie nadaje się do pieczenia. Ten przepis pomoże Wam wywrzeć wrażenie na tych, którzy spragnieni są egzotycznych smaków i najlepszej jakości. Na tych, którzy mieliby teraz właśnie ochotę na coś gorącego, coś rozpływającego się w ustach… na pieczonego łososia. Nie przeciągając ani minuty dłużej, wyruszamy w kulinarną podróż – wprost do Waszej kuchni!

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie olej kokosowy na patelni. Wrzućcie pokrojonego boczniaka królewskiego, grzyby shiitake i grzyby enoki. Podsmażcie je równomiernie. Po paru minutach zdejmijcie je z ognia i odstawcie na bok do ostygnięcia.
  2. Do stworzenia marynaty potrzebujemy oddzielnej miseczki, w której wymieszamy: 1 łyżeczkę miodu, ¼ łyżeczki płatków chilli, łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 sztukę trawy cytrynowej.

Porcje surowe MOWI są niezwykle delikatne, a przekładki tłuszczowe (to te białe paski) bardzo dobrze chłoną smak przypraw – to dlatego MOWI idealnie nadaje się do marynowania, a następnie pieczenia.

  1. Łososia MOWI zanurzamy w marynacie – kawałki łososia powinny być równomiernie namoczone z każdej strony dla uzyskania lepszego i wyraźniejszego smaku.
  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy łososia przez ok. 10 minut. Odpowiedni czas pieczenia łososia pozwoli zachować jego soczystość.
  3. W międzyczasie do innego naczynia wyciskamy sok z limonki, wrzucamy ½ łyżeczki cukru brązowego, 1 sztukę trawy cytrynowej, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę czerwonej cebuli i łyżeczkę posiekanej szalotki.
  4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do nich wcześniej podsmażone grzyby, a także zioła: bazylię tajską oraz miętę. Wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Teraz bardzo ważna sprawa – wybór fantastycznego talerza do fantastycznego dania. Gdy już taki znajdziemy, kładziemy na środek mieszankę grzybów z sosem, posypujemy je szczyptą cukru brązowego i układamy na górze dwa kawałki upieczonego łososia MOWI.

Jeżeli masz ochotę zaszaleć i zjeść tę potrawę pałeczkami nie będziemy Cię powstrzymywać, śmiało! 🙂
A jeżeli spodobał Ci się nasz przepis na pieczonego łososia, sprawdź koniecznie przepis na pieczonego łososia z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki! Gwarantujemy, że jest równie pyszny!

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • boczniak królewski
  • 2-3 sztuki grzybków shiitake
  • kilka sztuk grzybków enoki
  • 1 łyżeczka siekanej szalotki
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka tajskiej bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego