Pieczony łosoś MOWI marynowany w trawie cytrynowej, chilli, skórce z limonki i ciemnym occie chińskim z sałatką ze smażonych grzybów - MOWI

OBIAD

Pieczony łosoś MOWI marynowany w trawie cytrynowej, chilli, skórce z limonki i ciemnym occie chińskim z sałatką ze smażonych grzybów

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Pieczony łosoś MOWI marynowany w trawie cytrynowej, chilli, skórce z limonki i ciemnym occie chińskim z sałatką ze smażonych grzybów

Rozgrzejcie olej kokosowy na patelni. Wrzućcie boczniaka królewskiego, grzyby shiitake i grzyby enoki. Podsmażcie je równomiernie.
Po paru minutach zdejmijcie je z ognia i odstawcie na bok do ostygnięcia.

Do stworzenia marynaty potrzebujemy oddzielnej miseczki, w której wymieszamy: 1 łyżeczkę miodu, ¼ łyżeczki płatków chilli, łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 sztukę trawy cytrynowej.

Porcja surowa MOWI jest niezwykle delikatna, a przekładki tłuszczowe (to te białe paski) bardzo chłoną smak przypraw – dlatego MOWI idealnie nadaje się do marynowania, a następnie pieczenia.

Łososia MOWI zanurzamy w marynacie – kawałki łososia powinny być namoczone z każdej strony dla uzyskania lepszego oraz wyraźniejszego smaku.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy łososia przez ok. 10 minut.

W międzyczasie do nowego naczynia wyciskamy sok z limonki, wrzucamy ½ łyżeczki cukru brązowego, 1 sztukę trawy cytrynowej, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę czerwonej cebuli i 1 łyżeczkę szalotki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą a następnie dodajemy do nich wcześniej podsmażone grzyby, bazylię tajską oraz miętę. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy.

Teraz bardzo ważna sprawa – wybór fantastycznego talerza do fantastycznego dania. Gdy już taki znajdziemy, kładziemy na środek mieszankę grzybów z sosem, posypujemy je szczyptą cukru brązowego i układamy na górze dwa kawałki upieczonego łososia MOWI.

Jeżeli czujesz się na tyle odważny, by zjeść tę potrawę pałeczkami – zapraszamy, zaczynaj!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • boczniak królewski
  • 2-3 sztuki grzybków shiitake
  • kilka sztuk grzybków enoki
  • 1 łyżeczka siekanej szalotki
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka tajskiej bazylii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego