Marynowany łosoś MOWI z sosem jogurtowo-koperkowym - MOWI
Marynowany łosoś MOWI z sosem jogurtowo-koperkowym
Marynowany łosoś MOWI z sosem jogurtowo-koperkowym

Kolacja

Marynowany łosoś MOWI z sosem jogurtowo-koperkowym

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • cukier – 1 łyżka
  • musztarda gruboziarnista – 1 łyżka
  • cytryna (sok) – 1 sztuka
  • koperek (posiekany) – 2 łyżki
  • jogurt – 1 kubek
  • kminek mielony – 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • listki czerwonego szczawiu 
Marynowany łosoś MOWI z sosem jogurtowo-koperkowym

Gość w dom – marynowany łosoś z lodówki. Oto zasada, której powinniście się trzymać, jeśli lubicie organizować przyjęcia i chcecie, aby na stole zawsze pojawiała się smakowita przystawka. Ten przepis zostawcie jednak na spotkanie z tymi, którzy są dla Was szczególnie ważni. Bo przecież nie każdy zasługuje na to, aby uraczyć go przystawką, której przygotowanie zajmuje nawet kilka godzin! Poznajcie przepis na marynowanego łososia MOWI i sos jogurtowo-koperkowy.

PS Zapomnieliśmy dodać, że 99,9 % czasu przygotowania tej przystawki to czas, kiedy marynowany łosoś bezczynnie poleguje sobie w lodówce…

 Sposób przygotowania:

  1. Pierwsze, co musicie zrobić to otworzyć opakowanie, w którym zamknięto kawałki surowego łososia MOWI Pure. Zaraz po zdjęciu folii powinniście poczuć zapach zdrowej ryby, z którego przebija delikatna woń ogórków – to sygnał, że łosoś jest świeży i dobrej jakości.
  2. Łososia obieramy ze skóry, której – będziemy to powtarzać do znudzenia – nie wyrzucamy, tylko wkładamy do zamrażarki, aby później wykorzystać ją np. do zrobienia chipsów!
  3. Następnie łosoś powinien zmienić stan skupienia i rozpaść się na możliwie najcieńsze plastry. Łosoś MOWI pochodzi ze Skandynawii, przez co bliska jest nam idea “hygge” oznaczająca balans ducha i ciała. Mając na uwadze Wasz dobrostan radzimy więc, abyście przed krojeniem dobrze naostrzyli nóż – w przeciwnym razie plastry nie będą cienkie, a Wam wzrośnie poziom frustracji, z którą marynowany łosoś MOWI nie smakuje najlepiej!
  4. Aby marynowany łosoś był marynowanym łososiem należy go… zamarynować. Nasza marynata powstanie z połączenia cukru, musztardy, soku z cytryny i połowy porcji posiekanego koperku.
  5. Glazurujemy nią łososia i wyprawiamy na kilka godzin do lodówki, poddając go jednemu z najbardziej tajemniczych procesów chemicznych na świecie, tj. “przegryzaniu”.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sos jogurtowo-koperkowy. Radzimy, abyście zapamiętali jego składniki, czyli jogurt, koperek, kminek, sól i pieprz, bo sos jogurtowo-koperkowy przyda Wam się do wielu innych dań – na przykład jako dodatek do ziemniaków.
  7. Po kilku godzinach przegryziony, marynowany łosoś w plastrach opuszcza lodówkę i jest gotowy do przeprowadzki na talerz, na który nakładamy też sos jogurtowo-koperkowy.
  8. Aby przystawka zyskała finezję możecie ją jeszcze ozdobić listkami czerwonego szczawiu albo inną, drobną zieleniną. Przystawka jest gotowa do zjedzenia, a uzupełnić ją może także bagietka lub grzanka. Smacznego!

Wśród naszych przepisów przystawka goni przystawkę, zatem na pewno nie zabraknie Wam pomysłów, którymi zachwycicie swoich gości. 

  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • cukier – 1 łyżka
  • musztarda gruboziarnista – 1 łyżka
  • cytryna (sok) – 1 sztuka
  • koperek (posiekany) – 2 łyżki
  • jogurt – 1 kubek
  • kminek mielony – 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • listki czerwonego szczawiu