Makaron z łososia MOWI z sosem azjatyckim i ostro kwaśnym
Makaron z łososia MOWI z sosem azjatyckim i ostro kwaśnym

Kolacja

Makaron z łososia MOWI z sosem azjatyckim i ostro kwaśnym

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

  • Filet łososia MOWI
  • Miód – 1 łyżka
  • Sezam – ½ łyżki
  • Olej sezamowy – ½ łyżeczki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Mirin – ½ łyżka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pasta sojowa koreańska doenjang – 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżka
  • Sok z limonki- 3 łyżki
  • Bazylia tajska – 3 łyżeczki
  • Mięta – kilkanaście listków 
  • Woda  – ¼ kubka
Makaron z łososia MOWI z sosem azjatyckim i ostro kwaśnym

Konnichiwa! Jesteście gotowi poznać smaki prosto z Japonii? Przygotowaliśmy dla Was nietypowy azjatycki makaron ZRYBIONY z łososia MOWI i dwa nieziemskie sosy, które idealnie się z nim skomponują. Rozsmakujcie się w tej azjatyckiej potrawie i odkryjcie „makaron”, jakiego jeszcze nigdy nie jedliście!

Sposób przygotowania:

  1. Japońską podróż z Mowi rozpoczniemy od przygotowania sosu słodko-kwaśnego. Do rozgrzanego garnka wlewamy ½ łyżki mirin i czekamy, aż zacznie wrzeć. Następnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę miodu, 2 ząbki wyciśniętego czosnku, ½ łyżeczki oleju sezamowego i taką samą ilość sezamu, a także 2 łyżki pasty sojowej koreańskiej doenjang. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotują. Ściągamy garnek na bok i zabieramy się za kolejny sos azjatycki.
  2. Szukamy wysokiego naczynia, z takim będzie nam najwygodniej. Wkładamy 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki bazylii tajskiej, kilkanaście listków mięty, łyżkę cukru trzcinowego, 3 łyżki soku z limonki i na koniec ¼ kubka wody. Wszystko miksujemy, aż powstanie płynna, jednolita konsystencja.
  3. Wyjmujemy MOWI z opakowania. Teraz możemy w pełni podziwiać ten piękny, zdrowy i prawdziwie łososiowy kolor. Nie wziął się znikąd – to zasługa naszej specjalnej karmy o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego i bez GMO. Przyznacie sami, że konkurencja wypada blado na jego tle.
  4. Po odcięciu skórki kroimy MOWI wzdłuż, na paski, zaczynając od prawego brzegu. My gotując z tym przepisem, zazwyczaj kroimy filety łososia na cienkie paseczki – à la spaghetti. Jednak to, jakie będą w Waszym wydaniu pozostawimy Waszej wyobraźni, na pewno wyjdzie super!
  5. Jak na Japońskie danie przystało, nie obejdzie się bez małych miseczek. Wlewamy do nich wcześniej zrobione sosy: azjatycki i słodko kwaśny. Układamy na talerzu paseczki MOWI. Makaron z łososia gotowy! Teraz możemy rozkoszować się delikatnym łososiem w niecodziennym wydaniu. 

Itadakimasu! (Czyli smacznego)

  • Filet łososia MOWI
  • Miód – 1 łyżka
  • Sezam – ½ łyżki
  • Olej sezamowy – ½ łyżeczki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Mirin – ½ łyżka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pasta sojowa koreańska doenjang – 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżka
  • Sok z limonki- 3 łyżki
  • Bazylia tajska – 3 łyżeczki
  • Mięta – kilkanaście listków 
  • Woda  – ¼ kubka