#DOMOWI

Makaron azjatycki z sosem śliwkowym (hoisin), wędzonym łososiem MOWI i warzywami oraz kwaśno-ostrą sałatką z ogórków z sezamem i kolendrą

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Makaron azjatycki z sosem śliwkowym (hoisin), wędzonym łososiem MOWI i warzywami oraz kwaśno-ostrą sałatką z ogórków z sezamem i kolendrą

Wiecie już, że wędzony łosoś MOWI to maestria smaku i aromatu. Ale całą dobroć, którą nosi w sobie wędzony łosoś MOWI możemy wznieść na jeszcze wyższy poziom, podgrzewając go przez 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I właśnie od tego – używając żaroodpornego naczynia – zaczynamy naszą dzisiejszą kulinarną akcję.

Jesteśmy w kręgu kuchni azjatyckiej, dlatego do przygotowania naszej potrawy użyjemy makaronu pochodzącego z tego właśnie regionu. Makaron azjatycki występuje w wielu wariantach, ale my proponujemy makaron chiński na bazie pszenicy i jajka. Makaron chiński gotujemy al dente (tu Azja zbliża się do Włoch), czyli około 5 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa: ciachamy, krajamy, rozdrabniamy: pak choy kroimy na słupki, cebulę na plasterki, czosnek siekamy, imbir ściarmy na tarce. Następnie podsmażamy je na oliwie – najpierw cebulę, do której (kiedy już zmięknie) dorzucamy czosnek, imbir, a na końcu pak choya. Pak choy trafia na patelnię jako ostatni, ponieważ szybko nabiera miękkości, a chcemy, aby był jędrny, a jego struktura była wyczuwalna. Podsmażone warzywa mieszamy z sosem Hoisin (gotowym lub przygotowanym samodzielnie). Następnie dodajemy do nich ugotowany makaron chiński, bazylię i edamame (opcjonalnie). Całość wieńczy dodany na końcu, podgrzany w piekarniku wędzony łosoś MOWI.

Nie zapominamy też o kwaśno-ostrej sałatce z kolendrą, która swoją zielenią  ciekawie kontrastuje z ciemnym kolorem naszego makaronu. Możecie ją przygotować jako pierwszą. Choćby po to, aby nie trzeba było ponownie odgrzewać przygotowanego makaronu. Przepis jest prosty: kroimy ogórka (słupki, kostka, talarki – kształt wedle uznania), dodajemy do niego kolendrę, sezam, chilli, wszystko zalewamy octem i mieszamy. Po kilku minutach odsączamy nadmiar octu i soku i… cieszymy się świeżym, orientalnym smakiem.

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI łosoś wędzony na gorąco - 4 porcje
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki oleju o smażenia
  • 2 gniazdka makaronu chińskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 1 łyżka imbiru pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 sztuka pak choy
  • 3 łyżki edamame (opcjonalne)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii (tajskiej lub zwykłej)
  • 1 sztuka ogórka
  • 1 sztuka zielonej chilli
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kolendry