OBIAD

Łososiowe carpaccio kolorowe

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łososiowe carpaccio kolorowe

Na początek łosoś MOWI zostanie sam, i to na parę godzin, bo… będziemy go marynować razem z sokiem z cytryny, cukrem, solą i koncentratem z buraków. My ten czas poświęcimy na przygotowanie innych elementów naszego carpaccio oraz… relaks. Przecież nie spędzimy całego czasu w kuchni – to byłoby zwykłe marnotrawstwo, a tego nie wolno tolerować i to nie tylko w kuchni! Jednak zanim będziemy cieszyć się czasem wolnym – skończmy drugi etap naszego przepisu.
Łosoś marynuje się z innymi składnikami, więc zabieramy się za krojenie jabłek, najlepiej w drobną kosteczkę. Potem kolejna akcja z udziałem noża, tym razem dbamy o buraki i tniemy je w cienkie plasterki. Koper zaś kroimy dowolnie. Dodajemy resztę warzyw z przepisu i mieszamy je ze sobą, w zależności od wrażliwości artystycznej układając wzory lub ciesząc się kolorystycznym chaosem. Po tym elemencie to, na co wszyscy czekają od czasów podstawówki – przerwa! Wykorzystujemy ją w dowolny, wybrany sposób, dbając jednak o to, aby się zrelaksować. Taki pretekst jak carpaccio i dania z łososia nie zdarza się zbyt często, choć może właśnie szansa na beztroskę będzie drugim argumentem, obok smaku, aby jak najczęściej wracać do tego przepisu.

Przerwa trwa tyle ile trwało marynowanie łososia. Nasze carpaccio jest już prawie gotowe, a dania z łososia urozmaicają się o kolejny, kolorowy przepis. Kroimy rybę w plastry i układamy ją na warzywach. Voilla i gotowe!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 4 szt. MOWI Pure Świeża porcja
  • 0,1 l koncentratu z buraka
  • 2-3 łyżki koperku (posiekanego)
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 1 ćwiartka limonki
  • 1 garść roszponki
  • 1 jabłko
  • kilka sztuk kapar jabłkowych
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1-2 sztuki buraków marynowanych

KOLACJA

Tarta z łososiem na gorąco

30 MIN Gotowanie
3 Porcje

OBIAD

Pizza z łososiem

60 MIN Gotowanie
6 Porcje
See all