KOLACJA

Łosoś zapiekany z sosem truflowym i bulgurem ze smażonymi grzybami.

30 Min Gotowanie

4 Porcje

Share
Share

Łosoś zapiekany z sosem truflowym i bulgurem ze smażonymi grzybami.

Dania świąteczne teoretycznie są dość wymagające jednak my postaramy się aby nasz łosoś zapiekany był naprawdę prosty w przyrządzeniu. Na początek dość prosta czynność, jaką jest smażenie szalotki. Trwa to kilka chwil, po których dodajemy do niej pastę truflową. Po tym do naszego dania trafia śmietanka, a po niej tymianek. Pierwszy miks łososia zapiekanego z masą innych elementów jest gotowy dlatego możemy go… gotować. Co ważne – w trakcie gotowania nie można zapomnieć o doprawianiu zarówno solą, jak i pieprzem. Sos truflowy jest gotowy!
Poszło w miarę łatwo więc przechodzimy do kolejnego kroku: kasza bulgur trafia do bulionu, który uprzednio podgrzewamy. Mamy już kolejny element z naszego dania świątecznego. Pora zająć się grzybami.

Te wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, pilnując aby ich nie przypalić i jednocześnie aby nie trzymać ich w naczyniu zbyt krótko. Kiedy już będą wyglądały na niemal wystarczająco gotowe (a zauważycie to na pewno) dodajemy do nich nać pietruszki, tak aby smaki miały okazję zapoznać się ze sobą i połączyć (lub, jak mawiają kuchmistrze – przegryźć).
Pora, aby uprzednio przygotowana kasza bulgur zajęła należne jej miejsce. Mieszamy ją więc z grzybami. To jedna z łatwiejszych czynności ale nie ma co ukrywać – równie ważna jak cała reszta przygotowywanego dania.
Teraz łosoś zapiekany – na razie smażymy go na patelni z dwóch stron. Co ważne – zaczynamy smażyć od skóry. Kiedy awers nabierze już odpowiedniej temperatury przekręcamy go i dbamy o usmażenie łososiowego rewersu. Rybka gotowa? Hura – wszystkie składniki dania gotowe.

Wyjmujemy łososia i serwujemy- sobie lub zaproszonym gościom.

Nie zapomnijcie, że macie sos truflowy-postawcie go w sosjerce obok, lub po prostu polejcie przygotowaną porcję. Łosoś zapiekany jest gotowy. Smacznego

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 2 razy MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 sztuka posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1,5 kubka bulionu grzybowego
  • 1 kubek bulguru
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka sztuk małych boczniaków
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka z warzywami i łososiem

30 MIN Gotowanie
2 Porcje

OBIAD

Curry rybne z łososiem

25 MIN Gotowanie
2 Porcje

OBIAD

Łososiowe carpaccio kolorowe

30 MIN Gotowanie
2 Porcje

ŚNIADANIE

Zupa regenerująca z łososiem

30 MIN Gotowanie
2 Porcje

KOLACJA

Koreczki z łososiem, kaparami i awokado

20 MIN Gotowanie
6 Porcje
See all