#DOMOWI

Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku ze szparagami, pomidorkami cherry z makaronem orzo, przełamaną cytrusową nuta pomarańczy i grejpfruta

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś z grilla z sałatką z młodych listków szpinaku ze szparagami, pomidorkami cherry z makaronem orzo, przełamaną cytrusową nuta pomarańczy i grejpfruta

Tym razem działamy w wersji kompaktowej i na grilla od razu wszystkie wszystkie składniki: przyprawiony solą i pieprzem łosoś MOWI, zielone szparagi i pomidorki cherry. Pamiętajcie, że do grillowania wykorzystujemy szparagi skrócone w 3/4 ich długości, ale nie wyrzucamy ich dolnych części. Możecie je zamrozić, a później zblendować np. na sos z dodatkiem sera pleśniowego.

Szparagi i pomidorki cherry pod wpływem ciepła nabierają bardzo intensywnego koloru. Podobnie łosoś z grilla! Jeśli zatem liczycie na grillowy lans na Insta – jest to najlepszy moment na zrobienie świetnych zdjęć. Lawina lajków gwarantowana!

Kiedy mamy już warzywa na grillu a obok nich leży łosoś z grilla – przygotowujemy prosty dressing z oleju sezamowego, miodu, posiekanego koperku, soku z pomarańczy i grejpfruta. Pamiętajcie, aby na sok użyć połówek owoców. Pozostałych połówek użyjemy jako składników naszej sałatki.

Gdy warzywa na grillu są miękkie, ale nadal sprężyste zabieramy się za zrobienie sałatki. Zaczynamy od szpinaku. Nie oszczędzajcie się w tym temacie, wrzućcie do miski kilka solidnych garści tego zielonego dobra. Świeży, młody szpinak ma łagodny i dość neutralny smak, dzięki czemu nie „narzuca się” zanadto innym składnikom. Do szpinaku dodajemy ugotowany wcześniej makaron orzo, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi oraz zgrillowane pomidorki cherry – czyli elementem naszej sałatki stają się warzywa na grilla. I jeszcze słodko-kwaśne zwieńczenie – czekające cierpliwie na swoja kolej owoce, które kroimy na cienkie plasterki. Wszystko łączymy z dressingiem a na sam koniec na talerzu ląduje łosoś z grilla!

Szpinakowi mocarze i cytrusowe lekkoduchy – życzymy Wam smacznego!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 4 szt.
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 100 g pomidorów cherry
  • 1/2 kubka ugotowanego makaronu orzo
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek kopru
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju sezamowego