Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów - MOWI
Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów
Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów

#domowi

Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów

30 min

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI Pure świeża porcja 2 szt.
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 4 plastry wędzonego boczku
Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów

Sezon na szparagi to także sezon na grilla, czyż nie? Pewnie już wiecie do czego zmierzamy. Zgadza się, mamy dla Was świetny przepis na łososia z grilla z sałatką z grillowanych szparagów. Sprawdziliśmy go w różnych okolicznościach i zawsze świetnie się sprawdzał. To doskonałe danie na imprezę w ogrodzie i na działce lub gdziekolwiek chcecie.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek łosoś MOWI potrzebuje doprawienia solą i pieprzem. Nacieramy więc rybę przyprawami i odkładamy na bok, aby „złapała smak”.
  2. Grillowanie zaczynamy od bekonu, szparagów i rzodkiewek – wrzucamy je na rozgrzany ruszt i raz po raz sprawdzamy, czy nie za bardzo igrają z ogniem.
  3. W międzyczasie przygotowujemy aromatyczną marynatę z oliwy, skórki pomarańczowej, soku z cytryny i tymianku, w której skąpiemy nasze grillowane warzywa. Smarujemy nią także pokrojoną bagietkę.
  4. Pod koniec grillowania bekonu, szparagów i rzodkiewek na grilla trafiają pomidory (pokrojone na duże kawałki) i posmarowana marynatą bagietka.
  5. Zdejmujemy z grilla miękkie i lekko rumiane grillowane warzywa (szparagi, rzodkiewki, pomidory) oraz chrupiący bekon. Łączymy wszystko z miętą i fetą. Powstaje w ten sposób sałatka, do której dodajemy przygotowaną wcześniej marynatę.
  6. Kiedy bagietki nabiorą złocistego koloru zdejmujemy je z grilla, na którym za chwilę pojawi się nasz król: świeży i pachnący łosoś MOWI. Łosoś z grilla potrzebuje mniej więcej 10 minut, aby nabrał rumieńców, a jednocześnie zachował soczystość. Pamiętajcie, aby zgrillować go z obu stron, ale zawsze zaczynajcie od skóry.

Danie gotowe!

Każdy z nas zna kogoś kto nie przepada za grillowaniem. Zróbcie eksperyment – zaproście ich do siebie, podajcie łososia z grilla z sałatką z grillowanych szparagów i nic nie mówcie. Kiedy zobaczycie ich puste talerze znacząco się uśmiechnijcie. O tym czy bardziej cieszy Was zwycięstwo czy to, że właśnie udało Wam się dobrze nakarmić Waszych przyjaciół zadecydujcie sami 🙂 Gdy goście pojawią się ponownie, zaskoczcie ich i podajcie równie wyśmienite grillowane szaszłyki z łososia z cukinią i pieczonymi ziemniakami!

I pamiętajcie, że każde danie z łososiem MOWI to zawsze Wasze zwycięstwo – wygrywacie nie tylko pyszny i pożywny posiłek, ale też solidną porcję zdrowia bogatą w kwasy Omega 3.

  • MOWI Pure świeża porcja 2 szt.
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 4 plastry wędzonego boczku