

#domowi
Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiewek i pomidorów z fetą
30 min
Gotowania
4
Porcje

- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- 1 sztuka pomarańczy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 sztuki pomidorów
- 4 plastry wędzonego boczku

Na początek łosoś MOWI potrzebuje doprawienia solą i pieprzem. Nacieramy więc rybę przyprawami i odkładamy na bok, aby „złapała smak”.
Grillowanie zaczynamy od bekonu, szparagów i rzodkiewek – wrzucamy je na ruszt i raz po raz sprawdzamy, czy nie za bardzo igrają z ogniem.
W międzyczasie przygotowujemy aromatyczną marynatę z oliwy, skórki pomarańczowej, soku z cytryny i tymianku, w której skąpiemy nasze grillowane warzywa. Smarujemy nią także pokrojoną bagietkę.
Pod koniec grillowania bekonu, szparagów i rzodkiewek na grill trafiają pomidory (pokrojone na duże kawałki) i posmarowana marynatą bagietka.
Zdejmujemy z grilla miękkie i lekko rumiane grillowane warzywa (szparagi, rzodkiewki, pomidory) oraz chrupiący bekon. Łączymy wszystko z miętą i fetą. Powstaje w ten sposób sałatka, do której dodajemy przygotowaną wcześniej marynatę.
Kiedy bagietki nabiorą złocistego koloru zdejmujemy je z grilla, na którym za chwilę pojawi się nasz król: świeży i pachnący łosoś MOWI. Łosoś z grilla potrzebuje mniej więcej 10 minut, aby nabrał rumieńców, a jednocześnie zachował soczystość. Pamiętajcie, aby zgrillować go z obu stron, ale zawsze zaczynajcie od skóry.
Danie gotowe! Teraz tylko zdecydujcie, z kim zjeść te wszystkie pyszności!

- MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- 1 sztuka pomarańczy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 sztuki pomidorów
- 4 plastry wędzonego boczku