Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiewek i pomidorów z fetą - MOWI

#DOMOWI

Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiewek i pomidorów z fetą

30 Min Gotowanie

4 Porcje

Share
Share

Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiewek i pomidorów z fetą

Na początek łosoś MOWI potrzebuje doprawienia solą i pieprzem. Nacieramy więc rybę przyprawami i odkładamy na bok, aby „złapała smak”.

Grillowanie zaczynamy od bekonu, szparagów i rzodkiewek – wrzucamy je na ruszt i raz po raz sprawdzamy, czy nie za bardzo igrają z ogniem.

W międzyczasie przygotowujemy aromatyczną marynatę z oliwy, skórki pomarańczowej, soku z cytryny i tymianku, w której skąpiemy nasze grillowane warzywa. Smarujemy nią także pokrojoną bagietkę.

Pod koniec grillowania bekonu, szparagów i rzodkiewek na grill trafiają pomidory (pokrojone na duże kawałki) i posmarowana marynatą bagietka.

Zdejmujemy z grilla miękkie i lekko rumiane grillowane warzywa (szparagi, rzodkiewki, pomidory) oraz chrupiący bekon. Łączymy wszystko z miętą i fetą. Powstaje w ten sposób sałatka, do której dodajemy przygotowaną wcześniej marynatę.

Kiedy bagietki nabiorą złocistego koloru zdejmujemy je z grilla, na którym za chwilę pojawi się nasz król: świeży i pachnący łosoś MOWI. Łosoś z grilla potrzebuje mniej więcej 10 minut, aby nabrał rumieńców, a jednocześnie zachował soczystość. Pamiętajcie, aby zgrillować go z obu stron, ale zawsze zaczynajcie od skóry.

 

Danie gotowe! Teraz tylko zdecydujcie, z kim zjeść te wszystkie pyszności!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 sztuka pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 sztuki pomidorów
  • 4 plastry wędzonego boczku