#DOMOWI

Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiew z serem feta i dressingiem z świężej mięty

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, rzodkiew z serem feta i dressingiem z świężej mięty

Zielone szparagi, w odróżnieniu od białych, nie wymagają obierania. Wystarczy, że przełamiecie je w mniej więcej 3/4 długości, a w dłoniach zostanie Wam świeże, niełykowate warzywo. Uwaga! Nie wyrzucajcie dolnych, twardszych części łodyg! Możecie je ugotować i zblendować na sos lub zupę.

Jedno ciachnięcie nożem i szparagi tracą główki (zrobiło się groźnie…), które z kolei wrzucamy na grilla razem z przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Rzodkiewki z grilla to niecodzienny pomysł, ale zakochacie się w tym smaku. Są soczyste, chrupiące a od wpływem ciepła łagodnieją, tracąc swój ostry smak.

Surowe szparagi bez główek kroimy na cienkie długie plastry. Robimy z nich coś na kształt warzywnego tagliatelle. Najlepiej posłużyć się w tym celu obieraczką do warzyw. Szparagowe tagliatelle będzie bazą naszej sałatki, do której dodajemy jeszcze ser feta oraz rzodkiewki z grilla i grillowane główki szparagów.

Do sałatki przygotowujemy pachnący wiosną dressing: łączymy oliwę extra virgin, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i kilka listków mięty, które idealnie podkręcają śródziemnomorski smak sera feta.

 

I wreszcie to, co najważniejsze: łosoś z grilla. Surowe kawałki MOWI przyprawiamy solą, pieprzem i od razu kładziemy na grill. Jak widzicie grillowany łosoś MOWI nie potrzebuje wymyślnych przypraw – sama ryba ma bogaty i intensywny smak – szkoda by było „przykrywać” go dodatkowymi aromatami.

 

Jeszcze jedna ważna kwestia. Zwróćcie uwagę, że świeży MOWI łosoś z grilla ma na sobie widoczne białe pasma. Wielu z Was myśli zapewne, że to tłuszcz i z tego powodu wybiera te kawałki, które mają go najmniej. Błąd! Bo białe pasma łososia MOWI to nie tłuszcz, a kolagen, który znakomicie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Jedzcie go jak najwięcej, a będziecie wyglądać jak młodzi bogowie! W przypadku naszego dania – jako że mamy w nim ser feta – będą to z pewnością bogowie greccy.

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 200 g sera feta
  • Kilkanaście listków mięty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka syropu miodowego lub miodu
  • Ząbek czosnku