Łosoś wędzony z sosem z piwa, patatas bravas i gruszka z grilla
Łosoś wędzony z sosem z piwa, patatas bravas i gruszka z grilla

Kolacja

Łosoś wędzony z sosem z piwa, patatas bravas i gruszka z grilla

30 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
  • 200 ml ciemnego piwa typu porter
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka sztuk papryczki padron
  • 2 ziemniaki
  • klika sztuk mini-korniszonów
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • olej do smażenia
Łosoś wędzony z sosem z piwa, patatas bravas i gruszka z grilla

Jedną z wielu super mocy łososia MOWI jest to, że świetnie się odnajduje we wszystkich kuchniach świata. Tym razem stawiamy akcent na hiszpańskie smaki. Wędzonego łososia MOWI podamy z pieczonymi ziemniakami patatas bravas i papryczkami padron. Amigos, do dzieła!

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od pozornie prostej czynności, czyli pokrojenia cebuli w kostkę. Pozornie, bo z powodu łzawych scen, nie należy ona do przyjemnych momentów naszych kulinarnych spotkań. Pamiętajcie jednak, że w MOWI zależy nam na tym, aby gotowanie sprawiało Wam przyjemność, dlatego dzielimy się z Wami sposobem, który nie dość, że zapobiega cebulowym łzom, to jeszcze dostarcza niemałej zabawy. Wystarczy, że przed krojeniem założycie… maskę do nurkowania, która ochroni Wasze oczy i nos przed drażniącymi oparami cebuli. Pamiętajcie też, aby zrobić w niej pamiątkowe zdjęcie i podzielić się nim w internecie.
  2. Pokrojoną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy piwo, miód gryczany i wszystko gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Kiedy sos piwny jest wystarczająco gęsty, doprawiamy go pieprzem i solą, a następnie miksujemy, aby nabrał aksamitnej konsystencji.
  3. Jako kolejna pod nóż idzie gruszka, którą obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i usuwamy z niej nasiona. Z octu balsamicznego, cukru i posiekanego tymianku przygotowujemy dressing, którym smarujemy gruszkę, a następnie ją grillujemy – uważając, aby nie poszła z dymem.
  4. Pora się przekonać jak zrobić patatas bravas, czyli hiszpańską wersję najpopularniejszych polskich warzyw – ziemniaków! Ziemniaki myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (2×2 cm), smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane, odcedzamy, oprószamy wędzoną papryką z solą i cieszymy się gotowymi patatas bravas!
  5. Na koniec przyrządzamy jeszcze hiszpańskie koleżanki patatas bravas, czyli papryczki padron. Papryczki padron wystarczy usmażyć na oleju, aż ich skórka nabierze lekkiej chrupkości, a następnie wymieszać je z solą gruboziarnistą. Ot i cała tajemnica tej hiszpańsko brzmiącej nazwy!
  6. Pozostaje już tylko lekcja kompozycji: zgodnie z pierwszeństwem przysługującym szlachetnie wyłowionym – na talerz trafiają najpierw wędzony łosoś MOWI i sos piwny. Następnie obok nich lądują patatas bravas, grillowana gruszka i papryczki padron. Jeżeli chodzi o kolejność spożywania tych specjałów – zdajemy się na Wasze gusta. W tym temacie nie obowiązuje już żadna etykieta.
  • MOWI Pure łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
  • 200 ml ciemnego piwa typu porter
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka sztuk papryczki padron
  • 2 ziemniaki
  • klika sztuk mini-korniszonów
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • olej do smażenia