Łosoś w tempurze - MOWI
Łosoś w tempurze
Łosoś w tempurze

Kolacja

Łosoś w tempurze

30

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rzepy arbuzowej
  • sól
  • pieprz
Łosoś w tempurze

W dużej misce mieszamy nasze różne rodzaje mąk wsypujemy do niej 100g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki pszennej. Dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalewamy zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Możemy sobie pomóc trzepaczką i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Odstawiamy miskę na bok, by móc zająć się smażeniem łososia MOWI.

Do podgrzanego garnka wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsypujemy 1 łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko gotujemy, odstawiamy garnek, by sos mógł ostygnąć. W drugim, dużym i wysokim garnku rozgrzewamy olej, aby usmażyć MOWI. 2 świeże porcje MOWI kroimy lub szarpiemy w nieregularne porcje do zjedzenia na raz.

Skórę smażymy oddzielnie i trochę dłużej. Kawałki obtaczamy w miksie mąk i sody. Wkładamy do rozgrzanego tłuszczu jeden po drugim i uważamy, by nie skleiły się ze sobą.

Jeśli lubisz i potrafisz posługiwać się pałeczkami, możesz sobie ułatwić pracę, chwytając łososia, obtaczając go w panierce i wkładając do oleju by mógł się smażyć.

Małe kawałeczki łososia podczas smażenia mogą nabierać różnych kształtów, może uda Wam się coś z nich odczytać! Gdy będą, już lekko złociste odcedzamy je z oleju i wykładamy na talerz, na którym wcześniej położyliśmy ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.

Następnie bierzemy 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, wkładamy ja do porcelanowej miseczki, jeśli taką posiadamy albo innego małego naczynia i zalewamy naszym ulepszonym sosem sojowym. Wszystko mieszamy, by rzepa mogła całkowicie pochłonąć smak sosu sojowego. Mieszamy wszystkie składniki płynne (sos sojowy, ocet ryżowy), dodajemy cukier i tartą rzepę. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści.

Nasi goście nie będą mogli się oprzeć tak smakowitej wróżbie.

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rzepy arbuzowej
  • sól
  • pieprz