Łosoś smażony z sosem pomidorowo-imbirowym i frytkami z pieczonych warzyw - MOWI

OBIAD

Łosoś smażony z sosem pomidorowo-imbirowym i frytkami z pieczonych warzyw

40 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś smażony z sosem pomidorowo-imbirowym i frytkami z pieczonych warzyw

Na start ruszają frytki z warzyw. Żeby nie było – dla klasyków z ziemniaka też mamy szacunek, ale dzisiaj eksplorujemy inne rejony ogródka i robimy frytki z warzyw korzeniowych. Tu polecamy kolorowe marchewki: pomarańczową, fioletową i żółtą, ale wiedzcie, że na frytki z warzyw nadają się też pietruszka, pasternak, seler czy burak. Warzywa kroimy w słupki, układamy na brytfannie, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika (180 stopni z funkcją termoobiegu). Zostawiamy na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i pomidorową pulpę. Dodajemy cukier, sól, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmiksowaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Czekamy, aż sos zgęstnieje.

Wprawdzie pyszny łosoś MOWI jeszcze czeka na smażenie, bo szlachetny smażony łosoś smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, ale już teraz przyprawiamy go solą i pieprzem i odkładamy na bok, aby nabrał aromatu. W tym czasie zajmujemy się dressingiem, który podkręci nasze frytki z warzyw. Siekamy kolendrę, mieszamy ją z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy też startą skórkę. Dwa slizgi na tarce w zupełności wystarczą.

A rzodkiewki? Ich czas to +/- 12 minuta pieczenia frytek z warzyw. Kroimy je i dorzucamy na brytfannę dosłownie dwie minuty przed wyjęciem z piekarnika.

Punkt kulminacyjny: smażony łosoś. Zaczynamy od skóry, dopiero później przerzucając go na kolejne boczki. Kiedy łosoś jest gotowy, wyjmujemy frytki zwarzyw z piekarnika i mieszamy je z dressingiem. I scena końcowa: smażony łosoś opuszcza patelnię, a my polewamy go sosem. Dodajemy do niego frytki z warzyw i spożywamy wszystkie wspaniałości.

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure świeża porcja 4 szt.
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 kubek pulpy pomidorowej
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • cukier (opcjonalnie)
  • 4 małe sztuki warzyw korzeniowych (np. marchew kolorowa, pietruszka, seler)
  • 6-8 sztuki rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pieprz