Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw
Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw

Obiad

Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw

40 min

Gotowania

2

Porcje

Składniki

Sos

  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 kubek pulpy pomidorowej
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • cukier (opcjonalnie)

Frytki

  • 4 małe sztuki warzyw korzeniowych (np. marchew kolorowa, pietruszka, seler)
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pieprz
Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw

A teraz zdrowsza, niż ta powszechnie znana, wariacja na temat ryby z frytkami. Ryba zdrowa, bo to łosoś MOWI, a frytki zdrowe, bo z warzyw i pieczone. Tak tak, mamy w MOWI obsesję na punkcie zdrowia. Ale to tylko najlepszy dowód na to, że obsesje czasami też bywają… zdrowe 🙂

Sposób przygotowania:

  1. Na start ruszają frytki z warzyw. Żeby nie było – dla klasyków z ziemniaka też mamy szacunek, ale dzisiaj eksplorujemy inne rejony ogródka i robimy frytki z warzyw korzeniowych. Tu polecamy kolorowe marchewki: pomarańczową, fioletową i żółtą, ale wiedzcie, że na frytki z warzyw nadają się też pietruszka, pasternak, seler czy burak. Warzywa kroimy w słupki, układamy na brytfannie, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika (180 stopni z funkcją termoobiegu). Zostawiamy na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i pomidorową pulpę. Dodajemy cukier, sól, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmiksowaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Czekamy, aż sos zgęstnieje.
  3. Wprawdzie pyszny łosoś MOWI jeszcze czeka na smażenie, bo szlachetny smażony łosoś smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, ale już teraz przyprawiamy go solą i pieprzem i odkładamy na bok, aby nabrał aromatu.
  4. W tym czasie zajmujemy się dressingiem, który podkręci nasze frytki z warzyw. Siekamy kolendrę, mieszamy ją z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy też startą skórkę. Dwa ślizgi na tarce w zupełności wystarczą.
  5. A rzodkiewki? Ich czas to +/- 12 minuta pieczenia frytek z warzyw. Kroimy je i dorzucamy na brytfannę dosłownie dwie minuty przed wyjęciem z piekarnika.
  6. Punkt kulminacyjny: smażony łosoś. Zaczynamy od skóry, dopiero później przerzucając go na kolejne boczki. Kiedy łosoś jest gotowy, wyjmujemy frytki z warzyw z piekarnika i mieszamy je z dressingiem.
  7. I scena końcowa: smażony łosoś opuszcza patelnię, a my polewamy go sosem. Dodajemy do niego frytki z warzyw i spożywamy wszystkie wspaniałości.

Składniki

Sos

  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 1 kubek pulpy pomidorowej
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • cukier (opcjonalnie)

Frytki

  • 4 małe sztuki warzyw korzeniowych (np. marchew kolorowa, pietruszka, seler)
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pieprz