

Obiad
Łosoś pieczony curry z sosem i smażony ryż z makaronem
60 min
Gotowania
2
Porcje

Składniki
- MOWI Pure Świeża porcja 4 szt.
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oliwy
Sos paprykowy (trudniejszy)
- 1 sztuka zielonej papryki
- 1 małą sztuka zielonego chili
- sok z połówki limonki
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
Sos jogurtowy (łatwiejszy)
- 0,4 l jogurtu
- 1/4 ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka chili
Makaron z ryżem
- 2 łyżki nitek makaronu
- 1,5 kubka ryżu
- 0,4 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 sztuki goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Macie ochotę na smaki Bliskiego Wschodu? Naszą odpowiedzią jak zawsze jest łosoś MOWI, czyli prosty przepis na Wasze zachcianki. Soczysty łosoś z piekarnika, aromat egzotycznych przypraw, a do tego rześkie połączenie mięty z limonką – już zabieramy się za spełnianie tych życzeń.
Sposób przygotowania:
- Wojaże rozpoczynamy od usmażenia suchego (tak!) makaronu. Wrzucamy go na patelnię z gorącym tłuszczem i smażymy aż nabierze rumieńców. Kiedy lekko zbrązowieje to znak, że przyszedł czas na ryż. Też suchy!
- Dodajemy go do makaronu, a z nim gałkę muszkatołową, goździki i cynamon. Zapachy unoszą się w kuchni, a my czujemy się jak bohaterowie opowieści z 1001 nocy! Orientalny ryż i orientalny makaron już miksują smaki.
- Następnie orientalny makaron i orientalny ryż zalewamy bulionem (wege lub mięsnym) i gotujemy – tak, aby nabrały miękkości. Jeśli bulion wyparuje zbyt szybko, podlejcie go na patelnię jeszcze raz.
- W czasie, kiedy orientalny ryż i orientalny makaron dochodzą do siebie, my zajmujemy się marynatą do łososia. Wszystko, co nam potrzebne to popularna mieszanka przypraw znana jako curry. Wystarczy, że połączycie je z oliwą i solą i marynata gotowa!
- Zawsze świeży i sprężysty łosoś MOWI szybko wchłania aromaty, zatem nie ma potrzeby, aby wylegiwał się w niej długo. Wystarczy nasmarować go marynatą i od razu wysłać do piekarnika. Łosoś curry wymaga pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
- Pora na sosy, z którymi łosoś curry będzie miał jeszcze bardziej podkręcony smak. Pierwszy wariant to sos jogurtowy: łączymy jogurt, startego na grubych oczkach ogórka (uwaga: należy go pozbawić nasion), czerwoną cebulę, miętę (posiekane), kminek, chilli i sól. Proste, prawda?
- Drugi, sos paprykowy jest nieco trudniejszy niż sos jogurtowy, ale bez przesady – i z nim dacie sobie radę. Tu wystarczy wymieszać drobno pokrojone zielone papryki (zwyczajną i chilli), posiekane miętę i kolendrę, kumin i sól.
- Gotowi na orientalne doznania? Po 15 minutach łosoś z piekarnika curry jest już gotowy i podajemy go z ryżowym makaronem (lub jak kto woli makaronowym ryżem). Do tego serwujemy sos jogurtowy i sos paprykowy. Oto prawdziwa uczta Szeherezady!

Składniki
- MOWI Pure Świeża porcja 4 szt.
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka oliwy
Sos paprykowy (trudniejszy)
- 1 sztuka zielonej papryki
- 1 małą sztuka zielonego chili
- sok z połówki limonki
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
Sos jogurtowy (łatwiejszy)
- 0,4 l jogurtu
- 1/4 ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka chili
Makaron z ryżem
- 2 łyżki nitek makaronu
- 1,5 kubka ryżu
- 0,4 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 sztuki goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu