Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą - MOWI
Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą
Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą

Obiad

Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka pistacji łuskanej
  • kilkanaście listów mięty
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • papryczka jalapeno
  • mały ogórek
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • sok z połówki limonki
  • sól
  • pieprz
Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z chipsami i salsą

Jesienne wieczory są zazwyczaj zimne i deszczowe, a każdy z nas marzy by po ciężkim dniu obejrzeć swój ulubiony program i zjeść coś pysznego. Podpowiadamy, że zapiekany łosoś MOWI z kruszonką pistacjową jest wspaniałym pomysłem na obiad – szybki w przygotowaniu, idealny na seans filmowy dla singla albo całej rodziny. Upieczcie jesiennego łososia MOWI i poczujcie ciepło opieki, którą go otaczamy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie głęboki garnek, w którym usmażymy nasze chipsy ziemniaczane. Nalejcie do niego oleju i poczekajcie aż będzie dobrze rozgrzany.
  2. W międzyczasie pokrójcie ziemniaki w talarki. Im cieńsze plasterki pokroicie, tym szybciej się usmażą i będą bardziej chrupiące i zarumienione.
  3. Gdy olej zacznie lekko wrzeć, wrzućcie do niego pokrojone w plasterki ziemniaki. Pozwólcie im się smażyć, aż do momentu zarumienienia.
  4. Kiedy chipsy nabiorą już koloru, odcedźcie je i wyjmijcie na papierowy ręcznik – to usunie nadmiar oleju. Przesypcie je do miski i odstawcie gdzieś daleko od siebie, tak, aby podjadając nie zjeść wszystkich!
  5. Bienvenidos salsa! Teraz zajmiemy się przyrządzeniem salsy, zatem miska w dłoń i wrzucamy: posiekaną papryczkę jalapeño, pokrojony ząbek czosnku, kilka gałązek kolendry, drobno pokrojonego ogórka gruntowego, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną ¼ czerwonej cebuli.
  6. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z ½ limonki. Możecie sami ustalić poziom ostrości i dodać wedle uznania większą lub mniejszą ilość papryczki jalapeño.
  7. Kolejnym krokiem będzie stworzenie kruszonki, którą nałożymy na wyjętego już na papier do pieczenia łososia.
  8. Do osobnego naczynia wsypujemy: 1 łyżeczkę skruszonej pistacji, pokrojone listki mięty, 1 łyżeczkę startego parmezanu, dodajemy ¼ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczkę bułki tartej oraz ½ łyżeczki miodu. Mieszamy energicznie!
  9. Kruszonkę nakładamy na 2 porcje świeżego łososia MOWI i wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeszcze kilka chwil i nasz zapiekany łosoś będzie gotowy!
  10. Możecie stać wpatrzeni w piekarnik… podziwiać, jak pełna smaku kruszonka piecze się na delikatnym i soczystym łososiu… ale proponujemy wrócić do naszych ziemniaczanych chipsów.
  11. Smażone talarki posypcie 1 łyżeczką ostrej mielonej papryki, szczyptą soli i wymieszajcie.
  12. Upieczonego łososia przełóżcie na talerz, dodajcie salsę i chipsy.

Smacznego!

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka pistacji łuskanej
  • kilkanaście listów mięty
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • papryczka jalapeno
  • mały ogórek
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • sok z połówki limonki
  • sól
  • pieprz