Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z paprykowymi chipsami i salsą - MOWI

OBIAD

Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z paprykowymi chipsami i salsą

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś MOWI zapiekany z pistacjową kruszonką z paprykowymi chipsami i salsą

Przygotujcie głęboki garnek, w którym usmażymy nasze chipsy ziemniaczane.

Nalejcie do niego oleju i poczekajcie, aż będzie dobrze rozgrzany.

W międzyczasie pokrójcie ziemniaki w talarki. Im cieńsze plasterki pokroicie, tym szybciej się usmażą oraz będą bardziej chrupiące i zarumienione.

Gdy olej zacznie lekko wrzeć, wrzućcie do niego pokrojone w plasterki ziemniaki.

Pozwólcie im smażyć się aż do momentu zarumienienia.

Gdy chipsy nabiorą koloru, odcedźcie je i wyjmijcie na papierowy ręcznik – to usunie nadmiar oleju. Wsypcie je do miski i odstawcie daleko od siebie, aby podjadając nie zjeść wszystkich!

Bienvenidos salsa!

Teraz zajmiemy się przyrządzeniem salsy, zatem miska w dłoń i wrzucamy: posiekaną papryczkę jalapeño, pokrojony ząbek czosnku, kilka gałązek kolendry, drobno pokrojonego ogórka gruntowego, pokrojone w kostkę pomidory,

posiekaną ¼ czerwonej cebuli. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z ½ limonki.

Możecie dodać większą lub mniejszą ilość papryczki jalapeño wedle uznania i poziomu ostrości.

Kolejnym krokiem będzie stworzenie kruszonki, którą nałożymy na naszego już wyjętego na papier do pieczenia łososia.

Do osobnego naczynia wsypujemy: 1 łyżeczkę skruszonej pistacji, pokrojone listki mięty, 1 łyżeczką startego parmezanu, dodajemy ¼ łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczkę bułki tartej oraz ½ łyżeczki miodu. Mieszamy energicznie!

Kruszonkę nakładamy na 2 porcje świeżego łososia MOWI i wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Możecie stać wpatrzeni w piekarnik… patrzeć, jak pełna smaku kruszonka piecze się na delikatnym i soczystym łososiu… ale proponujemy przejść do naszych ziemniaczanych chipsów. Smażone talarki posypcie i wymieszajcie z 1 łyżeczką ostrej mielonej papryki i szczyptą soli.

Upieczonego łososia przełóżcie na talerz, dodajcie salsę i chipsy.

Smacznego!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka pistacji łuskanej
  • kilkanaście listów mięty
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • papryczka jalapeno
  • mały ogórek
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek kolendry
  • sok z połówki limonki
  • sól
  • pieprz