OBIAD

Łosoś MOWI wędzony na zimno z sosem z ciemnego piwa, papryczki padron, patatas bravas i gruszka z grilla

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś MOWI wędzony na zimno z sosem z ciemnego piwa, papryczki padron, patatas bravas i gruszka z grilla

Zaczynamy od pozornie prostej czynności, czyli pokrojenia cebuli w kostkę. Pozornie, bo z powodu łzawych scen, nie należy ona do przyjemnych momentów naszych kulinarnych spotkań. Pamiętajcie jednak, że w MOWI zależy nam na tym, aby gotowanie sprawiało Wam przyjemność, dlatego dzielimy się z Wami sposobem, który nie dość, że zapobiega cebulowym łzom, to jeszcze dostarcza niemałej zabawy. Wystarczy, że przed krojeniem założycie… maskę na nurkowania, która ochroni Wasze oczy i nos przed drażniącymi oparami cebuli. Pamiętajcie też, aby zrobić w niej pamiątkowe zdjęcie i podzielić się nim w internecie.

Pokrojoną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy piwo, miód gryczany i wszystko gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Kiedy sos piwny jest wystarczająco gęsty, doprawiamy go pieprzem i solą, a następnie miksujemy, aby nabrał aksamitnej konsystencji.

Jako kolejna pod nóż idzie gruszka, którą obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i usuwamy z niej nasiona. Z octu balsamicznego, cukru i posiekanego tymianku przygotowujemy dressing, którym smarujemy gruszkę, a następnie ją grillujemy – uważając, aby nie poszła z dymem.

Pora na patatas bravas, czyli hiszpańską wersję najpopularniejszych polskich warzyw – ziemniaków! Ziemniaki osuszamy i kroimy w średnią kostkę (2×2 cm), smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane, odcedzamy, oprószamy wędzoną papryką z solą i cieszymy się gotowymi patatas bravas!

Na koniec przyrządzamy jeszcze hiszpańskie koleżanki patatas bravas, czyli papryczki padron. Papryczki padron wystarczy usmażyć na oleju, aż ich skórka nabierze lekkiej chrupkości, a następnie wymieszać je z solą gruboziarnistą. Ot i cała tajemnica tej hiszpańsko brzmiącej nazwy!

Pozostaje już tylko lekcja kompozycji: zgodnie z pierwszeństwem przysługującym szlachetnie wyłowionym – na talerz trafiają najpierw wędzony łosoś MOWI i sos piwny. Następnie obok nich lądują patatas bravas, grillowana gruszka i papryczki padron. Jeżeli chodzi o kolejność spożywania tych specjałów – zdajemy się na Wasze gusta. W tym temacie nie obowiązuje już żadna etykieta.

MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • MOWI Pure łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • 200 ml ciemnego piwa typu porter
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka sztuk papryczki padron
  • 2 ziemniaki w mundurkach
  • klika sztuk mini-korniszonów
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • olej do smażenia