Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem.
Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem.

Wielkanoc

Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem.

30 min

Gotowania

2-3

Porcje

  • MOWI Pure Świeży porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • kilkanaście listków świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem.

Łosoś MOWI świetnie poradziłby sobie sam na Waszych talerzach, no ale w końcu nie samą rybą człowiek żyje (może oprócz nas – ludzi z MOWI). Tym razem, jako dodatek do pieczonego łososia proponujemy Wam zasmażany ryż z jajkiem i szpinak.  A łosoś ze szpinakiem bardzo się lubią, oj tak.

Sposób przygotowania:

  1. Łosoś z piekarnika to danie, którego przygotowanie czasami zaczyna się od… gotowania ryżu. Do osolonej wody wrzucamy jego odpowiednią ilość, starając się przy tym zachować proporcję 1:1.
  2. Kolejna czynność wymaga rozgrzania oleju na patelni – tam wrzucimy ugotowany przed chwilą ryż i zmieszamy go z groszkiem. Smażymy chwilę, a po niej dodajemy nieco kurkumy oraz wbijamy jajko.
  3. Nie zdejmując z ognia mieszamy, tak długo aż jajko zmiesza się z ryżem. Kiedy zobaczymy, że ryż się usmażył – wyłączamy gaz i przechodzimy do następnego kroku w przygotowaniu naszego dania. Zapiekanka z łososiem ma swoje prawa…
  4. Wyciągamy łososia MOWI z opakowania, delikatnie nacieramy go solą i pieprzem i układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym.
  5. Przyprawioną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza kilkanaście minut – mówiąc to mamy na myśli raczej 12, niż na przykład 16 minut. Zaglądamy do środka, pilnując, aby łosoś z piekarnika nie przypalił się zanadto.
  6. Starannie wyciągamy go z gorącego wnętrza – łosoś pieczony to nieodzowny element naszego dania i warto poświęcić mu naprawdę sporo uwagi.
  7. Po wyjęciu łososia (lub, jeśli mamy podzielną uwagę, w trakcie jego pieczenia) zajmujemy się szpinakiem. Myjemy go i osuszamy – kiedy już to zrobimy zajmujemy się przygotowaniem dressingu:
  8. Mieszamy ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy i sezam. Tę miksturę łączymy z zielonymi liśćmi. Nasza zapiekanka z łososiem jest już prawie gotowa!
  9. Na talerz kładziemy ryż, na nim ląduje łosoś pieczony, a na samej górze szpinak zmieszany z dressingiem. Smacznego!

PS.

Jeszcze raz powtórzymy: najważniejszy element tego dania to łosoś z piekarnika, dlatego podczas pieczenia dbajcie o to, aby go nie przypalić! Spróbujcie też łososia w pieczonych migdałach z miodem i pieczonego w zielonej herbacie!

  • MOWI Pure Świeży porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • kilkanaście listków świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz