OBIAD

Łosoś MOWI pieczony w piecu z ryżem zasmażany z jajkiem, groszkiem z curry i szpinakiem

30 Min Gotowanie

2-3 Porcje

Share
Share

Łosoś MOWI pieczony w piecu z ryżem zasmażany z jajkiem, groszkiem z curry i szpinakiem

Łosoś z piekarnika to danie, którego przygotowanie zaczyna się od… gotowania ryżu. Do osolonej wody wrzucamy jego odpowiednią ilość, starając się, aby zachować proporcję 1:1.

Kolejna czynność wymaga rozgrzania oleju na patelni – tam wrzucimy ugotowany przed chwilą ryż i zmieszamy go z groszkiem. Smażymy chwilę, a po niej dodajemy nieco kurkumy oraz wbijamy jajko. Nie zdejmując z ognia mieszamy, tak długo aż jajko zmiesza się z ryżem. Kiedy zobaczymy, że ryż się usmażył – wyłączamy gaz i przechodzimy do następnego kroku w przygotowaniu naszego dania. Zapiekanka z łososiem ma swoje prawa…

Wyciągamy łososia MOWI z opakowania, delikatnie nacieramy go solą i pieprzem i układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Przyprawioną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza kilkanaście minut. Zaglądamy do środka, pilnując, aby łosoś z piekarnika nie przypalił się zanadto. Starannie wyciągamy go z gorącego wnętrza – łosoś pieczony to nieodzowny element naszego dania i warto poświęcić mu naprawdę sporo uwagi.

Po wyjęciu łososia (lub, jeśli mamy podzielną uwagę, w trakcie jego pieczenia) zajmujemy się szpinakiem. Myjemy go i osuszamy – kiedy już to zrobimy zajmujemy się przygotowaniem dressingu: mieszamy ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy i sezam. Tę miksturę łączymy z zielonymi liśćmi. Nasza zapiekanka z łososiem jest już prawie gotowa!
Na talerz kładziemy ryż, na nim ląduje łosoś pieczony, a na samej górze szpinak zmieszany z dressingiem. Smacznego!

PS.
Jeszcze raz powtórzymy: najważniejszy element tego dania to łosoś z piekarnika, dlatego piekąc go, dbajcie aby go nie przypalić!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeży porcja 2 szt.
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • kilkanaście listków świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz