Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI, z zielonym serkiem i piklami warzywnymi - MOWI

KOLACJA

Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI, z zielonym serkiem i piklami warzywnymi

180 Min Gotowanie

4-6 Porcje

Share
Share

Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI, z zielonym serkiem i piklami warzywnymi

Zacznijmy od krakersów. Lista składników wskazywałaby na zadanie dla szefa kuchni, jednakże wymagają tylko wymieszania i upieczenia. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i syrop. Odstawiamy na 30 minut. Średniej wielkości blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką rozsmarowujemy na blasze masę na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy w temp. 180 st.C około 15-20 minut. Opcjonalnie, by nadać lepszej chrupkości przekładamy na drugą stronę i pieczemy kilka minut. Studzimy około 30 minut.Teraz sos. Uwaga, to będzie najtrudniejsza część przepisu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 😉

Przygotujmy pikle z ogórka: Ogórka obieramy/kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Z pozostałych składników robimy marynatę. Ogórki zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy.

Czas połączyć nasze składniki w idealną całość: krakersy smarujemy sosem. Układamy na nich łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy.Kromki chleba smarujemy sosem. Układamy łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Możemy tak w nieskończoność, albo dopóki nie skończą się nam pikle.

Smacznego!

MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • 1 łyżka syropu z daktyli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml wody
  • 1/2 kubka słonecznika
  • 2 kubki płatków owsianych
  • 1/2 kuba siemia lnianego
  • 3 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 czubate łyżki łusek psyllium
  • 2 łyżki otrębin
  • 1 łyżka soli
  • MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • kilka liści sałaty
  • kilka plasterków mozzarelli
  • Pół awokado
  • 1/2 kubka kiełków
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 jajko ugotowane
  • 1/2 serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek
  • 1/2 łyżeczki otartego imbiru
  • 1/2 kuba octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Ogórka obieramy wzdłuż na cienkie plastry. Z pozostałych składników robimy marynatę. Ogórki zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy.