Kotlety rybne, warzywa w cieście piwnym i domowe BBQ - MOWI
Kotlety rybne, warzywa w cieście piwnym i domowe BBQ
Kotlety rybne, warzywa w cieście piwnym i domowe BBQ

#domowi

Kotlety rybne, warzywa w cieście piwnym i domowe BBQ

30 min

Gotowania

2

Porcje

Składniki

Ciasto piwne

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 1 łyżka cukru

Sos barbeque

  • 1 łyżka posiekanego imbiru świeżego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula (małe kawałki)
  • 100 g śliwek suszonych
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 sztuka chilli
  • 1 łyżka cukru
Kotlety rybne, warzywa w cieście piwnym i domowe BBQ

Ciasto piwne to doskonały dodatek do łososia, ale też do… warzyw. Dlatego dziś to właśnie one w nim wylądują. A z łososia MOWI zrobimy delikatne kotlety rybne. Nadchodzi pora obiadowa, dlatego domowe grillowanie czas zaczynać.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek sos barbeque: imbir, czosnek i cebulę smażymy na oliwie lub innym tłuszczu, do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Na patelnię dodajemy pokrojone śliwki i pomidory, ocet, chilli i cukier. Gotujemy wszystko około 10 minut, tak, aby z sosu wyparował nadmiar wody. Jedna ważna uwaga: pamiętajcie, aby sprawdzić, czy w śliwkach nie ma pestek, bo na końcu sos barbeque zblendujemy w blenderze, a jedna pestka może nam go zepsuć. I to w parze z dobrym humorem.
  3. Czas na burgery rybne. Łosoś MOWI wkracza do akcji – zdejmujemy z niego skórę i siekamy jak mięso do burgera, czyli na drobne cząstki. Posiekany łosoś MOWI będzie świetnie smakował doprawiony sosem sojowym i imbirem, ale wystarczy też pieprz i sól. Do mięsa można też dodać garść posiekanej pietruszki i/lub koperku.
  4. Kiedy siekany łosoś MOWI czeka i nabiera smaku przygotowujemy ciasto piwne na warzywa w cieście. Mąkę pszenną i kukurydzianą powoli łączymy z piwem – tak, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko, szczyptę soli, wszystko mieszamy do konsystencji naleśnikowego ciasta.
  5. Wracamy do łososia – posiekaną rybę formujemy w kotlety. Burgery rybne są już gotowe do smażenia. Wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i rumienimy z każdej strony.
  6. Na sąsiednim palniku robimy miejsce na warzywa w cieście. Warzywa (np. dymka, cukinia, koper włoski, sałata rzymska, szparagi) obtaczamy w cieście i wrzucamy je na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Kiedy warzywa w cieście wypłyną na wierzch i będą rumiane – to znak, że są gotowe. Jeśli zostanie Wam ciasto piwne – nie wylewajcie go. Schowajcie do lodówki i wykorzystajcie do panierowania innych produktów.

Kotlety rybne, warzywa w cieście i sos barbeque są już gotowe! DoMOWI Kucharze, gratulujemy Wam kolejnego mistrzowskiego dzieła!

Składniki

Ciasto piwne

  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 1 łyżka cukru

Sos barbeque

  • 1 łyżka posiekanego imbiru świeżego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula (małe kawałki)
  • 100 g śliwek suszonych
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 sztuka chilli
  • 1 łyżka cukru