KOLACJA

Koreczki z łososiem, kaparami i awokado

20 Min Gotowanie

6 Porcje

Share
Share

Koreczki z łososiem, kaparami i awokado

Na początek zabieramy się za pieczywo i zarówno to razowe, jak i to pszenne wycinamy. Kształty pozostawimy Waszej fantazji – czy będą to kółeczka, trójkąciki czy finezyjne gwiazdki nie ma dla nas najmniejszego znaczenia. Jednak zdecydowanie istotne jest, aby z pieczywa zrobić grzanki. Decyzje czy wykorzystacie piekarnik czy toster pozostawiamy w Waszej gestii.
Grzanki do finger food gotowe, zatem pora zabrać się za ciąg dalszy, tak aby powstały koreczki z łososiem. W tym celu siekamy rybę na drobniejsze kawałki i mieszamy. Warto, żeby przekąski miały dużo smaków dlatego miksujemy ze sobą posiekanego łososia MOWI, kapary, suszone pomidory, koperek i serek filadelfia. Potem rozbijamy widelcem obrane awokado, dbając aby razem z nim mieszał się sok z cytryny i chilli.
Większa część pracy nad finger food zrobiona i możemy zacząć robić koreczki z łososiem. W tym celu u podstaw naszej przekąski kładziemy grzankę razową. Na niej mus awokado. Na tym grzankę pszenną. Przedostatni element to posiekany łosoś, którego nakrywamy grzanką razową. Budowa finger food gotowa, ale aby powstały koreczki z łososiem przebijamy całość wykałaczką, na którą uprzednio nadziewamy kapary i plasterek wędzonego łososia MOWI.
Prawda, że łatwo? Prawda, że szybko? Prawda, że smacznie? Właśnie tego spodziewajcie się, kiedy przygotowujecie pyszne finger food – koreczki z łososiem!

MOWI Łosoś wędzony na zimno - 6 plastrów
  • 6 kromek pieczywa razowego
  • 12 kromek pieczywa pszennego
  • 2 łyżki serka philadelphia
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • mus z awokado (1 szt awokado + 1/8 łyżeczki chili)
  • 1-2 szt. suszonego pomidora w oliwie
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka kapar
  • kilkanaście sztuk wykałaczek

KOLACJA

Tarta z łososiem na gorąco

30 MIN Gotowanie
3 Porcje

OBIAD

Pizza z łososiem

60 MIN Gotowanie
6 Porcje
See all