Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI i miodem
Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI i miodem

Obiad

Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI i miodem

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • Łosoś MOWI wędzony na zimno – 250g
  • Boczniaki – kilkanaście sztuk
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Szalotka – ½ sztuki
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Masło – jedna łyżka
  • Żurawina ze słoika – 2 łyżki
  • Świeży sok z pomarańczy – 100ml
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Szczaw czerwony – kilka listków
  • Bagietka
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Orzechy laskowe – garść
  • Sól
  • Pieprz
Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI i miodem

Kto ma ochotę na przekąskę w stylu słodko / słono, ten powinien spróbować grzanek z łososiem, boczniakami i miodem. Delikatny smak łososia MOWI doskonale skomponuje się z chrupiącą bagietką i sosem żurawinowo- pomarańczowym. To sprytny przepis na boczniaki i łososia, którym umilicie sobie niejedno popołudnie.

Sposób przygotowania:

  1. Do średniej wielkości garnuszka wrzucamy żurawinę, cukier trzcinowy oraz wlewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Pamiętajmy aby mieszać od czasu do czasu.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną szalotkę wraz z wyciśniętym czosnkiem, chwilę podsmażamy.
  3. Kiedy czosnek już się zarumieni i przybierze złocisty kolor, dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę smażymy.
  4. Dodajemy rozdrobnione orzechy laskowe, posiekaną natkę pietruszki oraz miód – mieszamy i odstawiamy z ognia.
  5. Teraz przechodzimy do robienia grzanek! Pokrojoną w kromki bagietkę grillujemy do chrupkości. Możemy to zrobić używając specjalnej patelni do grillowania lub piekarnika.
  6. Na talerzu układamy chrupiące grzanki i smarujemy je sosem z żurawiny.
  7. Układamy na nich plasterki smakowitego wędzonego na zimno łososia MOWI, a na samą górę kładziemy podsmażonego boczniaka w orzechach i miodzie.
  8. Talerz możemy udekorować listkami czerwonego szczawiu i posypać solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego!

Łosoś MOWI został uznany za najzdrowsze źródło białka zwierzęcego. Bardzo bogate w białko są również boczniaki! To wspaniałe grzyby, które bez problemu kupimy przez cały rok. Sami teraz widzicie jak sprytnie układamy dla Was przepisy! Pomyślelibyście, że grzanki z boczniakami mogą się okazać posiłkiem wysoce bogatym w białko?

  • Łosoś MOWI wędzony na zimno – 250g
  • Boczniaki – kilkanaście sztuk
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Szalotka – ½ sztuki
  • Natka pietruszki – kilka gałązek
  • Masło – jedna łyżka
  • Żurawina ze słoika – 2 łyżki
  • Świeży sok z pomarańczy – 100ml
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Szczaw czerwony – kilka listków
  • Bagietka
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki
  • Orzechy laskowe – garść
  • Sól
  • Pieprz