Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI, orzechami laskowymi, nacią pietruszki i miodem - MOWI

OBIAD

Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI, orzechami laskowymi, nacią pietruszki i miodem

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Grzanki z boczniakami, plastrami łososia MOWI, orzechami laskowymi, nacią pietruszki i miodem

Do średniej wielkości garnuszka wrzucamy żurawinę, cukier trzcinowy oraz wlewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Pamiętajmy aby mieszać od czasu do czasu.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szalotkę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Kiedy już czosnek się zarumieni i przybierze złocisty kolor, dodajemy pokrojone boczniaki, chwilę smażymy, dodajemy orzechy laskowe, nać pietruszki oraz miód, mieszamy i odstawiamy z ognia.

Teraz przechodzimy do robienia grzanek! Pokrojoną w kromki bagietkę grillujemy do chrupkości. Możemy to zrobić używając specjalnej patelni do grillowania lub piekarnika.

Na talerzu układamy chrupiące grzanki i smarujemy je sosem z żurawiny.
Układamy na nich plasterki smakowitego wędzonego na zimno łososia MOWI, a na samą górę kładziemy podsmażonego w pietruszce boczniaka. Talerz możemy udekorować listkami czerwonego szczawiu i posypać solą oraz pieprzem do smaku.
Smacznego!

 

MOWI Łosoś wędzony na zimno - DOBRA GWIAZDKA
  • MOWI Łosoś wędzony na zimno - DOBRA GWIAZDKA
  • kilkanaście sztuk boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 sztuki szalotki
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • jedna łyżka masła
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków czerwonego szczawiu
  • bagietka
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • garść orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz